POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова причина за изчезването на динозаврите

Твърде дългото мътене може да е свързано с края на големите влечуги

Дългият инкубационен процес може да е допринесъл за изчезването на динозаврите.  - Нова причина за изчезването на динозаврите

Дългият инкубационен процес може да е допринесъл за изчезването на динозаврите.

Динозаврите може да са изчезнали отчасти и защото отнемало твърде много време да се родят. Ново изследване, цитирано от британския „Индипендънт“, сочи, че динозавърските яйца имат нужда до шест месеца, за да се излюпят – т.е. значително повече, колкото трае този процес при птиците. Този продължителен период може реално е допринесъл за изчезването им.

Времето, нужно на животно да се роди, варира в широки граници и не е нужно да има ясно отношение към конкретния вид. Докато човешкото бебе например обичайно е девет месеца в корема на майката, щраусите прекарват по 42 дни в своите яйца.

Дълго време учените предполагаха, че в мътенето динозаврите са като птиците. Техните яйца са разпукват между 11-ия и 85-ия ден и изследователите смятаха, че са наследили тази бърза инкубация от динозавърските си предшественици.

Но всъщност този процес може да трае от три до шест месеца, гласи новото проучване, дело на екип от Щатския университет на Флорида, Университета в Калгари и Американския музей по естествена история. То е базирано върху зъб, който е открит в яйце, мътено от динозавър, и проследява маркерите на съзряване.

Дългият инкубационен процес може да е допринесъл за изчезването на динозаврите. Обичайното обяснение за метеорит, разбил се на Земята, все още стои – но според новите данни фактът, че яйцата имат нужда от много време, навярно е забавил репопулацията и е попречил на динозаврите да заместят избитите при катастрофичното събитие животни.

Не само продължителното люпене, но и дългото време за съзряване означават, че на животните са били нужни почти две години да станат възрастни от момента на зачеването – твърде много време в тежка околна среда, поразена от метеорит.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg