POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова реалност от Нова

Превръщането на „Райко Алексиев“ в илюзия за друга галерия

Нилс Нова на Венецианското биенале през 2009 г. - Нова реалност от Нова

Нилс Нова на Венецианското биенале през 2009 г.

Мечтата на мнозина художници е да пълнят музеи и галерии със свои произведения на изкуството. В своя проект „Отклонение“, който ще бъде представен у нас от 20 април до 16 май, швейцарският художник Нилс Нова се отклонява от тази банална практика и показва нещо друго – как превръща самите галерии и музеи в произведения на изкуството. 

Кураторът на изложбата в София Антон Стайков пише, че тя е както ретроспектива на част от знаковите серии на швейцарския художник, така и иконизиране на галерията „със средствата на живописта, манипулираната фотография и инсталацията“.

Нилс Нова

Знаем, че чрез своите инсталации Нилс Нова си играе с пространствените възприятия на зрителя. Поставени в галерията, тази подвеждащи изображения в естествен размер създават странни илюзии и размиват границите между реално и нереално. Но как точно се случва това с пространството на една от най-популярните столични галерии, „Райко Алексиев“, ще можем да научим вечерта на 20 април, на откриването на „Отклонение“. На следващият ден в 3 следобед авторът ще направи презентация в галерията.

Богатата творческа биография на 49-годишния Нилс Нова включва многобройни самостоятелни и групови изложби, между които и участието му във Венецианското биенале през 2009 г., Мексико (2016); Париж (2005); Барселона (2017) и много други.

 

Нил Нова в музея „El Eco“ в Мексико сити

„M&N“, мастило на фотографска хартия

Нилс Нова в музея „El Eco“ в Мексико сити

Нилс Нова, „Кунстхале“ в Люцерн

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg