Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Нова теза от Скопие: Македонският е най-балканският от балканските езици

В основата на „старославянския език” бил македонският език от околностите на Солун

Проф. Елка Яцева-Улчар твърди, че върху основата на македонския език се развиват граматиките на останалите балкански езици. Снимка: Стопкадър от предаването - Нова теза от Скопие: Македонският е най-балканският от балканските езици

Проф. Елка Яцева-Улчар твърди, че върху основата на македонския език се развиват граматиките на останалите балкански езици. Снимка: Стопкадър от предаването

„Нова теория“ за македонския език разви в ефира на сутрешно предаване по „Слободна тв“ в Северна Македония проф. Елка Яцева-Улчар от Института за македонски език. Според нея „македонският език влиза в т. нар. Балкански езиков съюз, който включва още български, албански, румънски, гръцки и турски“.

Яцева-Улчар твърди още, че македонският е език, който има славянска лексика, но балканска граматика и именно върху негова основа се развиват граматиките на останалите балкански езици.

„Създали сме голям брой граматически конструкции, чийто фокус е разположен в Югозападна Македония, откъдето са се разпространили във всички други балкански страни“, твърди тя.

Учени балканисти, изучаващи тези езици, казват, че македонският е най-балканският език в тази група езици, добави Яцева-Улчар.
Според професорката в основата на „старославянския език“ е македонският език от околностите на Солун. Тя казва още:

„Много малко се инвестира в македонския език, държавата се провали. От над 20 факултета (по македонистика) в Европа и света преди независимостта, сега сме намалели до 8.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах