Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова цензура в Китай – забраняват книги на симпатизанти на Хонконг

84-годишният историк и китаист Юй Ин-ши е основната мишена на цензорите. - Нова цензура в Китай – забраняват книги на симпатизанти на Хонконг

84-годишният историк и китаист Юй Ин-ши е основната мишена на цензорите.

Негласна директива на китайските власти доведе до изземането от търговската мрежа на книги от опозиционни автори, поддържащи протестите в Хонконг. Трудовете на много писатели и учени са изчезнали от рафтовете на книжарниците, съобщи „Асошиейтед прес“, като се позова на съобщения в китайските социални медии.

Сред иззетите автори са китайско-американският историк и китаист Юй Ин-ши, либералният икономист Мао Юи-ши, професорът по конституционно право Чжан Цянфън, тайванският писател Гиденс Ко и хонконгският критик Лиюн Мао-тао. Предполага се, че директивата е издадена от държавния регулатор на пресата, публикациите, радиото, филмите и телевизията, но това е недоказуемо, тъй като подобни указания обикновено се издават устно.

„Изглежда, че главната мишена е Юй Ин-ши, тъй като ни казаха, че неговите книги от две големи издателски къщи трябва да бъдат премахнати от рафтовете“, обясни управител на книжарница в източния град Нинбо.

Излизащият в Хонгонг англоезичен вестник „Саут Чайна морнинг поуст“ пък цитира анонимен издател, който каза: „Юй Ин-ши е деликатен учен. Преди няколко месеца положихме много усилия да публикуваме книгите му. Много съжаляваме за забраната“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg