Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова версия на „Хан Аспарух“ за 40-годишнината на НДК

„Ханът и империята“ е двучасов филм, редактиран от трилогията на Людмил Стайков

Стойко Пеев е Хан Аспарух във филма на Людмил Стайков - Нова версия на „Хан Аспарух“ за 40-годишнината на НДК

Стойко Пеев е Хан Аспарух във филма на Людмил Стайков

Специална прожекция на редактираната версия на един от-най-мащабните филми в историята на българското кино ще отбележи 40-годишнината от създаването на НДК. „Ханът и империята“ е съкратен и дигитално реставриран вариант на трилогията „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков и ще бъде показан на 31 март* от 19,30 ч. в Зала 1 на НДК.

В „Ханът и империята“ оригиналният материал е ремонтиран в изцяло нов разказ с продължителност 2 часа и 20 минути, с динамична монтажна структура, нова музика и съраунд звук от най-високо ниво, като са запазени гласовете на актьорите от първоначалната версия. Реставрацията е дело на Добромир Чочов, собственик на „Доли медия студио“. Засега филмът е показван само веднъж във Фестивалния център във Варна през януари миналата година. Това не е първият път, в който трилогията се съкращава, събрана е в един филм, когато се излъчва пред американска публика.

Вижте още: ПОКАЗВАТ ПРЕМИЕРНО НОВАТА ВЕРСИЯ НА „ХАН АСПАРУХ“

„Дигиталните технологии са използвани изключително деликатно, като средство за осъвременяване на филма, без това да се отразява върху автентичността и мащаба на творбата”, казва Чочов.

И преди 40 години, и сега „Хан Аспарух“ впечатлява с мащабите си.

„Хан Аспарух“ на Стайков от 1981 г. отбелязва 1300-годишнината от създаването на българската държава. Точно 40 години по-късно новата версия ще отбележи датата, на която се навършват 40 години от официалното откриване на Двореца. Премиерата на трилогията „Хан Аспарух” е била именно в зала 1, а с премиерната за софийската публика прожекция на „Ханът и империята” НДК отдава почит към традициите в българската култура, които са в основата на съвременните ѝ измерения, отбелязват от Двореца.

Във филма зрителите ще разпознаят Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и други именити актьори.

Този филм на Людмил Стайков разказва за трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой Хан Аспарух и народа на българите по пътя към заветната им цел – създаването на българската държава през 681г. Историята е пресъздадена чрез спомените на византийски заложник, неволно свързал съдбата си с българите и станал жив свидетел на величави събития, променили завинаги картата на Европа. „Ханът и империята“ изгражда ярък образ на една далечна историческа епоха на фона на великото преселение на народите и сблъсъка на две различни цивилизации. Филмът порaзява с епичните битки и грандиозни масови сцени, необичайни за българското кино. „Хан Аспарух” е българският филм с най-мащабните батални сцени. Мобилизирани са 20 хиляди войници, а 1300 коня са предоставени от ТКЗС. През 1980-а в полетата на плевенското село Рибен стълпотворението е така внушително, а битките – така разпалени, че участници в събитията разказват една от ширещите се легенди – заради войските НАТО прави запитване и на българското правителство се налага да обяснява, че няма реални военни действия, а се снима филм.

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти с уникалните кадри, вълнуващите епизоди и очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие“, споделя Людмил Стайков.

НДК избира да отбележи празника си тъкмо с това събитие, за да отправи послание за необходимостта от съхранение на нашата културна идентичност, уважение към традициите и модерен подход към изкуството, което да вдъхновява по-младите.

„Дигитализацията и реставрацията на българското кино, заснето на 35 мм лента в аналоговата ера, е изключително необходимо за съхраняване на произведенията на филмовото изкуство, които са безценна част от националната ни и културна памет – коментира председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков. – Вярваме, че знаковият показ на „Ханът и империята“ на 40-годишнината на НДК превръща НДК в място, на чиято територия се срещат талантливите поколения в българската култура. Надяваме се филмът да се гледа от повече млади хора, защото той е жалонен за съвременната българска кинематография и култура.”


* Заради локдауна датата е сменена и прожекцията ще бъде на 12 април – бел. ред.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg