POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новата книга на Харуки Мураками „неприлична” в Хонконг

Романът ще се продава с покрита корица и само на пълнолетни читатели

Романът „Killing Commendatore” на Харуки Мураками е описван като „епическа обиколка из любовта и самотата, войната и изкуството и отдава почит на Великия Гетсби“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Новата книга на Харуки Мураками „неприлична” в Хонконг

Романът „Killing Commendatore” на Харуки Мураками е описван като „епическа обиколка из любовта и самотата, войната и изкуството и отдава почит на Великия Гетсби“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Романът „Killing Commendatore” на Харуки Мураками бе изтеглен от книжно изложение в Хонконг, а по книжарниците ще се продава с покрита корица и предупреждение за съдържанието. Лица под 18 години няма да могат да купуват книгата – след разглеждане в съд, тя попадна в „клас II – неприлични материали“, съобщава „Гардиън”.

Изданието в Хонконг

Романът, който ще излезе през есента в САЩ и Великобритания, е „епическа обиколка из любовта и самотата, войната и изкуството и отдава почит на Великия Гетсби – зашеметяваща творба на въображението на най-големия ни писател”, казва британският издател Харвил Секър.

Книгата дебютира на пазара в Япония миналата година и имаше огромни опашки от почитатели, но в Хонконг тя ще бъде с покрита корица дори в библиотеките и ще може да се наема само от пълнолетни читатели.

От тайванската компания, която издава текста на Мураками в региона, твърдят, че са получили молба книгата да бъде изтеглена от книжен панаир, който се провежда в момента в Хонконг. Цензурата е толкова строга, че ако „молбата“ не бъде спазена, щандовете, предлагащи „неприличната“ творба, ще бъдат затворени.

Решението на хонконгските власти не се приема добре. Джейсън Инг, президент на „PEN“ в района, коментира, че за град, който се възприема като „световен”, „възгледите на властите за сексуалността и литературата са архаични”.

„Властите действат своеволно: кой може да каже дали описанието на секса в „Killing Commendatore” е по-прилично от описанията в романите на Джеймс Джойс или Хенри Милър? И все пак Мураками бива забранен на литературно събитие, а Джойс и Милър се преподават в училищата като класици”, казва Инг.

Междувременно, петиция за преразглеждане на решението е събрала вече над 2 хил. подписа. Цензурата над Мураками е предшествана от премахването на детски книги с ЛГБТ герои, автори и теми от рафтовете в Хонконг, включително и на заглавия, носители на престижни награди за детска литература.

„Всеки гражданин, независимо дали е хомо- или хетеросексуален, трябва да е вбесен от подобна безсрамна цензура. Надяваме се, че гражданското общество в Хонконг ще продължи да бди и ще осигури изолирането на подобни инциденти, за да не се превърнат в тревожен модел, а по-нататък и в новото нормално”, допълва още Инг.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС