Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новата книга на Илия Троянов номинирана за най-добър немскоезичен роман

От „Власт и съпротива“ на човек му настръхват косите, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

В романа на Илия Троянов са включени паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г.  - Новата книга на Илия Троянов номинирана за най-добър немскоезичен роман

В романа на Илия Троянов са включени паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г.

Новата книга на писателя Илия Троянов, „Власт и съпротива“ (Macht und Widerstand) е номинирана за най-добър немскоезичен роман. В селекцията за една от най-важните литературни награди в Германия попадат общо 20 заглавия, а победителят ще бъде оповестен на откриването на Панаира на книгата във Франкфурт през октомври.

„Власт и съпротива“ е отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България и за сблъсъка между един противник на режима и един кадровик от тайните служби, разказва литературният наблюдател на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, цитиран от „Дойче веле“.

За написването на книгата Троянов е използвал освен документи и много свидетелства на хора, с които е разговарял – бивши затворници, лагеристи, офицери от Държавна сигурност. Всички те са вплетени в два основни характера – героите на „Власт и съпротива“, представляващи властта и съпротивата срещу нея.

В романа са включени и паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г. Една от тези истории, добавя изданието, е за възрастна жена, чийто брат преди много време е прибран от Държавна сигурност и оттогава е безследно изчезнал. Старицата записва на касетофон мълчанието, царящо в дома ѝ: „Това е всичко, което остана от брат ми”, казва тя.

„Троянов е „събирач на съдби“ от едновремешна комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите“, заключава още „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Общо двайсет са книгите, номинирани в конкурса за най-добър немскоезичен роман, пише германският вестник „Цайт“, който определя Троянов за един от фаворитите, извеждайки името му в заглавието на материала си. Сред авторите, които ще спорят за престижната награда, са Алина Бронски, Валери Фрич, Улрих Пелцер и др.

Двайсетте романа, попаднали в селекцията, са избрани измежду общо 167 заглавия на 110 издателства от Германия, Австрия и Швейцария. До 16 септември седемчленно жури ще избере шестте финалисти, а победителят ще бъде оповестен на 12 октомври на откриването на Панаира на книгата във Франкфурт.

Наградата, която се присъжда от Асоциацията на немските издатели и книгоразпространители, се смята за отличието с най-голям читателски резонанс в Германия. Тя се присъжда за десети път и наградният ѝ фонд е 37 500 евро. Победителят ще получи 25 хиляди от тях, а по 2500 евро са отредени за всеки от останалите пет финалисти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах