Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новата книга на Илия Троянов номинирана за най-добър немскоезичен роман

От „Власт и съпротива“ на човек му настръхват косите, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“

В романа на Илия Троянов са включени паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г.  - Новата книга на Илия Троянов номинирана за най-добър немскоезичен роман

В романа на Илия Троянов са включени паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г.

Новата книга на писателя Илия Троянов, „Власт и съпротива“ (Macht und Widerstand) е номинирана за най-добър немскоезичен роман. В селекцията за една от най-важните литературни награди в Германия попадат общо 20 заглавия, а победителят ще бъде оповестен на откриването на Панаира на книгата във Франкфурт през октомври.

„Власт и съпротива“ е отчасти документален, отчасти художествен разказ за времето на комунистическата диктатура в България и за сблъсъка между един противник на режима и един кадровик от тайните служби, разказва литературният наблюдател на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, цитиран от „Дойче веле“.

За написването на книгата Троянов е използвал освен документи и много свидетелства на хора, с които е разговарял – бивши затворници, лагеристи, офицери от Държавна сигурност. Всички те са вплетени в два основни характера – героите на „Власт и съпротива“, представляващи властта и съпротивата срещу нея.

В романа са включени и паралелни истории, базирани на конкретни събития от периода между 1944 и 2007 г. Една от тези истории, добавя изданието, е за възрастна жена, чийто брат преди много време е прибран от Държавна сигурност и оттогава е безследно изчезнал. Старицата записва на касетофон мълчанието, царящо в дома ѝ: „Това е всичко, което остана от брат ми”, казва тя.

Америка за България

„Троянов е „събирач на съдби“ от едновремешна комунистическа България. Съдби, от които на човек му настръхват косите“, заключава още „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Общо двайсет са книгите, номинирани в конкурса за най-добър немскоезичен роман, пише германският вестник „Цайт“, който определя Троянов за един от фаворитите, извеждайки името му в заглавието на материала си. Сред авторите, които ще спорят за престижната награда, са Алина Бронски, Валери Фрич, Улрих Пелцер и др.

Двайсетте романа, попаднали в селекцията, са избрани измежду общо 167 заглавия на 110 издателства от Германия, Австрия и Швейцария. До 16 септември седемчленно жури ще избере шестте финалисти, а победителят ще бъде оповестен на 12 октомври на откриването на Панаира на книгата във Франкфурт.

Наградата, която се присъжда от Асоциацията на немските издатели и книгоразпространители, се смята за отличието с най-голям читателски резонанс в Германия. Тя се присъжда за десети път и наградният ѝ фонд е 37 500 евро. Победителят ще получи 25 хиляди от тях, а по 2500 евро са отредени за всеки от останалите пет финалисти.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3