Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Новата „Круела“ – нито за деца, нито за възрастни

Филмът за произхода на злодея от „Сто и един далматинци“ не отговаря на всички въпроси, които поставя, но има две силни страни - Ема Стоун и Ема Томпсън

Ема Стоун въплъщава Круела по стъпките на Глен Клоуз. Снимка: Стопкадър - Новата „Круела“ – нито за деца, нито за възрастни

Ема Стоун въплъщава Круела по стъпките на Глен Клоуз. Снимка: Стопкадър

Човешката същност на злодеите от няколко години силно интригува кинаджиите – „Жокерът“, „Господарката на злото“, „Венъм“ и др. показват произхода на антагонистите, несправедливото отношение на света към тях, което ги кара да се превърнат в чудовищата, които познаваме от комиските за Батман, приказката за Спящата красавица и историята за Спайдърмен.

Тази тенденция застигна и „Дисни“ – на 28 май по кината тръгна „Круела“, филм за създаването на Круела де Вил от „101 далматинци“. Студиото е решило, че персонажът се нуждае от нов прочит. Образът е представен за пръв на екран през 1961 г. в анимацията „Сто и един далматинци“, тогава персонажът е озвучен с острия и рязък глас на Бети Лу Герсън. През 1996 г. в игралната адаптация на историята влиза Глен Клоуз – с черно-бялата си перука и отличителен моден стил тя превръща героинята в икона. През 2021 г. ролята е за Ема Стоун („Ла Ла Ленд“, „Фаворитката“).

„Круела“ отвежда зрителите на дълго пътешествие в дълбините на персонажа – историята започва от 60-те години в Англия, където младата Круела (с рождено име Естела) все не успява да намери мястото си и вече проявява бегли признаци на жената, в която предстои да се превърне – отнася се грубо към майка си, трудно завързва приятелства в училище. Изправена пред изгонване от институцията след като отговаря на атаките на няколко присмехулници, младата Круела и майка ѝ са принудени да се преместят в Лондон. По пътя майка ѝ се отбива във възхитителна вила, където се провежда модно ревю и Круела за пръв път чувства, че е намерила мястото си, но то не я приема толкова радушно – на терасата на къщата момичето става свидетел на смъртта на майка си.

Години по-късно Круела вече е в Лондон и работи в престижна модна къща, ръководена от Баронесата (Ема Томпсън). Между двете непрекъснато се поражда напрежение и тъкмо тяхната динамика задвижва сюжета на филма в стил „Дяволът носи прада“.

Ема Томпсън като Баронесата

Трябва да се отбележи, че „Круела“ е самостоятелен филм и се различава от познатото на зрителите от „101 далматинци“. Тук например напълно е пренебрегната манията на злодейката да убива малки кученца за направата на палта от кожите им, тя е пънк рок дизайнер, водена единствено от отмъщение към Баронесата заради плагиатството на нейните оригинални идеи. Режисьор на филма е Крейг Гилепси, работил по „Аз, Тоня“. Сценаристи са Дейна Фокс и Тони Макнамара („Фаворитката“).

Онова, което липсва на „Круела“ по отношение на сценария, е компенсирано с изкусна визия“, коментира Ловиа Гярки в „Холивуд Рипортър“.

Дизайнът на костюмите е на Джени Бийвън, носителка на „Оскар“ и „Бафта“ за работата си съответно по „Стая с изглед“ и „Лудия Макс: Пътят на яростта“. Нейните творения са архитектурна и естетическа наслада, която отдава почит на дизайнери като Вивиан Уестуд, Джон Галиано и Александър Маккуин, отбелязва критичката.

Тази Круела е толкова далеч от предишните версии на „Дисни“, че човек не спира да се пита до финала кога ще се случи трансформацията, пише Ричард Лоусън във „Венити Феър“. Не може да се отрече работата на Бийвън, но понякога филмът до толкова потъва във визуалното пиршество, че забравя да разкаже история.

До край остава неизяснен и друг въпрос – за кого точно е „Круела“, пита критикът. Вероятно има прекалено много агресия, за да е подходящ за най-малките зрители, може би ще се стори твърде детински на тийнейджърите, а за родителите ще остане само като задължение.

„Круела“ отнема дългите два часа и 14 минути, за да разкрие ненужно заплетен сюжет – отбелязва Питър Травърс в Ей Би Си Нюз. – Стоун и Томпсън предлагат много от елементите, на които човек да се наслади в този красив филм, но крайният резултат е декоративно развлечение, което така и не отговаря на заявката, която поставя.”

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg