POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новата лъжа на Митрофанова, за да остане в България

Руската посланичка твърди пред ТАСС, че у нас са загинали 200 хил. руски войници - в коя война?

В интервю за ТAСС Eлеонора Митрофанова заяви: „Не бива да забравяме, че България е една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България“. Снимка: Стопкадър от ТAСС - Новата лъжа на Митрофанова, за да остане в България

В интервю за ТAСС Eлеонора Митрофанова заяви: „Не бива да забравяме, че България е една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България“. Снимка: Стопкадър от ТAСС

Все някога лъжецът мами така, че всички разбират, че е лъжец. Безогледната манипулативност на руските твърдения през всички години, в които първо СССР, а после Руската федерация възприема България като свой сателит, вече е видима с просто око.

Днес руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова е дала интервю за ТАСС, в което е заявила с официална категоричност:

„Не бива да забравяме, че България е една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България“.

Преувеличението, така характерно за руския наратив по отношение на величието на империята, е доведено до абсурда си.
Руската армия (многонационална по състав), която участва в Руско-турската война от 1877 – 1878 г., започва войната в състав от 150 хил. души. След изпращането на попълнения – от Украйна и Румъния най-вече, както и с българското опълчение – войската достига до около 450 хил. души общо. Данните за загиналите са публични и отдавна известни – убити са 12 хиляди, 4,5 хиляди са загинали от раните си, 45 хиляди са загинали от болести, а 3,5 хил. се смятат за безследно изчезнали. Тоест – около 65 хиляди са общите загуби на армията във войната с Турция, като при това става дума за хора от много държави и народи, не само за руснаци.

Митрофанова и нейните господари от Москва не ценят особено човешкия живот и статистиките за загубите не са им интересни. Това се вижда и днес, във войната срещу Украйна. Историята пък им е полезна дотолкова, доколкото обслужва интересите им и със самочувствието на „владетели на света“ стопаните на Кремъл се опитват да я променят със задна дата. Но понякога, както става ясно, е твърде безцеремонно и тогава лъжата лъсва.

Също както е лъжа твърдението, че българите „грижливо се отнасят към монументите“. Ако паметниците от Руско-турската война все пак се приемат като свидетелства за някаква историческа благодарност, то монументите, посветени на съветската армия, са дразнител за почти всички мислещи и свободни българи.

Нищо повече от имперска наглост не е заявлението ѝ „не можем просто да напуснем страната“ – въпреки нейния ултиматум към българското правителство преди време, че ще затвори посолството у нас, след което не го направи. А последвалото уточнение: „Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия“ – е с привкус на заплаха.

„Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство“, казва в интервюто Елена Митрофанова.

При внимателен прочит на дипломатическата реч става ясно – правителството на България, което и да е то, ще бъде подложено на натиск. Силата на този натиск ще зависи от ориентацията му.

Време е да докажем, че можем да устоим.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg