POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новата (музикална) галерия на София (снимки)

Концертната зала на старото музикално училище става място за култура

Каквито и произведения на изкуството 
да бъдат изложени в този салон, вниманието ще бъде привлечено от възхитителния таван на помещението. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Новата (музикална) галерия на София (снимки)

Каквито и произведения на изкуството да бъдат изложени в този салон, вниманието ще бъде привлечено от възхитителния таван на помещението. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Първите концерти на редица прочути у нас и по света български изпълнители са били в старото музикално училище на столичната ул. „Оборище“. Днес това място отново посреща публика – събитието не е музикално, но скоро е възможно да има и такова. Фокусът на новото пространство за култура е изобразителното изкуство и първата изложба на новата Галерия „Оборище 5“ е с произведения на попарта. Стивън Уилсън, знаменитост от американската арт сцена, представя „Луксозни нишки“.

Интересна е интерпретацията на Уилсън върху лукса на прочути модни брандове и икони на попкултурата – но пищният интериор на залата е първото, което привлича вниманието. Удивителна е възстановката на салона на някогашния институт „Opera Italiana Pro Oriente“, чиято дейност се е простирала от 1925-а до 1944-а. След това до 1993-а елегантната сграда е дом на Музикално училище „Любомир Пипков“ – и мнозина от неговите възпитаници очакваха реставрацията на залата със свито сърце. Напразно – всички те могат да се уверят лично, че интериорът е реновиран максимално близко до оригиналния му вид. А дали звукът, произведен в този салон, ще бъде толкова добър, както навремето – дано по-скоро да разберем.

Концепцията на „Оборище 5“, според собственичката Деница Атанасова-Гергова, е пространството да стане център за култура и изкуство и в него да се провеждат литературни четения, театрални спектакли, концерти и изложби.

„Моето желание е „Оборище 5“ да се превърне в място на единомислещи хора, които искат да заведат децата си на хубави места, а не да се чудят в събота и неделя къде да отидат“, обясни Гергова пред „Площад Славейков“.

Деница Атанасова-Гергова пред едно от произведенията на Стивън Уилсън на „Оборище 5“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Оборище 5“ обединява две помещения – салона и галерията под него, която е продължение на пространството за модерно изкуство на Гергова малко по-надолу на същата улица. В галерията е наредена сбирка от произведения с подписите на Пикасо, Шагал, Миро, Матис, Дали, Анди Уорхол, Джеф Кунс, Хънт Слонъм, Деймиън Хърст, Марк Куин, Баския… Всички те се продават.

През декември ще бъде обявен конкурс за съвременно изкуство, който галерията организира за трета поредна година с подкрепата на Министерство на културата. Междувеменно ще бъдат организирани арт училища за възрастни и деца под формата на уъркшопи и лекции.

Галерията е с вход свободен, а пропускът за събитията в големия салон е 10 лв., с намаления за учащи и пенсионери, за деца е безплатно. За сравнение, входът в Националната галерия „Квадрат 500“ е 10 лв., във филиал Двореца – 6 лв., а в Софийска градска галерия – 4 лв.

Заради музикалното минало на голямата зала подът в нея днес е специален – под паркета е поставена „акустична подложка“, а над прозорците са инсталирани акустични щори. Екипът на „Оборище 5“ вече преговаря с музиканти за провеждането на камерни концерти.

„Всеки, който желае да представи книга, спектакъл или да изнесе концерт, е добре дошъл.  Няма как да отдаваме пространството напълно безплатно, тъй като имаме много разходи, но в някои случаи ние ще организираме събитията. Засега музикални събития аз лично не бих искала да продуцирам, тъй като нямам опит – предпочитам експерти да се занимават с това“, казва Гергова.

Тя признава, че не е „финансово ориентирана“:

„За мен това е проект, който е на сърцето ми – и всички хора, които се включиха в реставрацията и в реновацията, дадоха всичко от себе си, в много случаи безкористно. Така че не мисля за финасовия аспект на нещата, моето желание е залата да бъде пълна с хора и всеки да има достъп до нея“.

Колкото до първия представен автор, всички произведения на Стивън Уилсън на „Оборище 5“ се продават. Цените, по думите на собственичката, са „доста достъпни“ – от 10 хил. лв. до 35 хил. лв.

Изложбата „Луксозни нишки“ може да бъде разгледана до 16 януари 2019 г.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Художникът Стивън Уилсън. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg