Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новата реклама на България малко лъже

Световната статистика не потвърждава твърдението, че сме в челната десетка в света по високоскоростен интернет

Стопкадър от рекламата със слоган „Move to move you”,  създаден по поръчка на Българската агенция за инвестиции - Новата реклама на България малко лъже

Стопкадър от рекламата със слоган „Move to move you”, създаден по поръчка на Българската агенция за инвестиции

Новата реклама на България твърди, че България е в Топ 10 в света по скорост на интернет. Оказва се, че твърдението е само частично вярно. Според всички световни статистики, България е загубила позициите си по отношение на фиксираните интернет мрежи и отдавна не е в Топ 10 на държавите с най-висока интернет скорост в света. Това сочат данни от различни източници, които поставят страната ни дори доста след челната 25-ица.

Вижте още: НОВА РЕКЛАМА ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ КАТО „УМНО МЯСТО С УМНИ ХОРА“

Все пак държим позиции по отношение на мобилния интернет, въпреки че още не сме въвели системата 5G.

Всички статистики проследяват качеството на интернет връзката според фиксираните и мобилните мрежи, като отдават предимство на фиксираните, сред които е и wi-fi мрежата.

Според списание „CeoWorld“, първите 10 държави с най-висока скорост на интернет през 2020 г. са Тайван, Сингапур, Джърси (остров до Великобритания), Швеция, Дания, Япония, Люксембург, Холандия, Швейцария и Норвегия. България е на 49-о място със скорост на даунлоуд 16.95 Мгб/сек. Преди нас са дори Мадагаскар и Малайзия.

„Speedtest Global Index“, поддържан от Ookla – компания, специализирана в изследване на интернет скоростта – ни поставя на 51-о място при фиксираните мрежи. Все пак според същия източник по отношение на мобилния интернет сме били в челната десетка през април 2020 г. Това твърдят и експертите от „Statista“, които ни поставят на девето място в света по мобилен интернет.

Тези данни противоречат на твърденията на WebFX, според които първите десет според скоростта на мобилния интернет са Южна Корея, Норвегия, Канада, Нидерландия, Сингапур, Австралия, Швейцария, Дания, Белгия и Япония.

В статистическия сайт „World Population Review“ данни за интернета в България изобщо липсват – не просто не е в челната десетка, а изобщо няма данни за нашата държава, тя е като бяло петно в Европа.

Твърдението в рекламата, че сме на трето място по брой IT специалисти също не може да бъде доказано със статистически данни. Според Евростат през 2018 г. сме били на 20-то място сред страните от ЕС по брой IT специалисти в общата трудова заетост.

INVEST BULGARIA | Move to be moved from Alexander Stanishev on Vimeo.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах