Новата реклама на България малко лъже

Световната статистика не потвърждава твърдението, че сме в челната десетка в света по високоскоростен интернет

Стопкадър от рекламата със слоган „Move to move you”,  създаден по поръчка на Българската агенция за инвестиции - Новата реклама на България малко лъже

Стопкадър от рекламата със слоган „Move to move you”, създаден по поръчка на Българската агенция за инвестиции

Новата реклама на България твърди, че България е в Топ 10 в света по скорост на интернет. Оказва се, че твърдението е само частично вярно. Според всички световни статистики, България е загубила позициите си по отношение на фиксираните интернет мрежи и отдавна не е в Топ 10 на държавите с най-висока интернет скорост в света. Това сочат данни от различни източници, които поставят страната ни дори доста след челната 25-ица.

Вижте още: НОВА РЕКЛАМА ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ КАТО „УМНО МЯСТО С УМНИ ХОРА“

Все пак държим позиции по отношение на мобилния интернет, въпреки че още не сме въвели системата 5G.

Всички статистики проследяват качеството на интернет връзката според фиксираните и мобилните мрежи, като отдават предимство на фиксираните, сред които е и wi-fi мрежата.

Америка за България

Според списание „CeoWorld“, първите 10 държави с най-висока скорост на интернет през 2020 г. са Тайван, Сингапур, Джърси (остров до Великобритания), Швеция, Дания, Япония, Люксембург, Холандия, Швейцария и Норвегия. България е на 49-о място със скорост на даунлоуд 16.95 Мгб/сек. Преди нас са дори Мадагаскар и Малайзия.

„Speedtest Global Index“, поддържан от Ookla – компания, специализирана в изследване на интернет скоростта – ни поставя на 51-о място при фиксираните мрежи. Все пак според същия източник по отношение на мобилния интернет сме били в челната десетка през април 2020 г. Това твърдят и експертите от „Statista“, които ни поставят на девето място в света по мобилен интернет.

Тези данни противоречат на твърденията на WebFX, според които първите десет според скоростта на мобилния интернет са Южна Корея, Норвегия, Канада, Нидерландия, Сингапур, Австралия, Швейцария, Дания, Белгия и Япония.

В статистическия сайт „World Population Review“ данни за интернета в България изобщо липсват – не просто не е в челната десетка, а изобщо няма данни за нашата държава, тя е като бяло петно в Европа.

Твърдението в рекламата, че сме на трето място по брой IT специалисти също не може да бъде доказано със статистически данни. Според Евростат през 2018 г. сме били на 20-то място сред страните от ЕС по брой IT специалисти в общата трудова заетост.

INVEST BULGARIA | Move to be moved from Alexander Stanishev on Vimeo.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3