Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Новата сграда на Пловдивската опера напредна с 3 подписа

Министерство на културата отделя 300 хил. лв., Община Пловдив търси терен

От ляво надясно: кметът на Пловдив Здравко Димитров, министърът на културата Велислав Минеков, председателят на Фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев. Снимка: Министерство на културата - Новата сграда на Пловдивската опера напредна с 3 подписа

От ляво надясно: кметът на Пловдив Здравко Димитров, министърът на културата Велислав Минеков, председателят на Фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев. Снимка: Министерство на културата

Меморандум за проектиране и изграждане на сграда за Държавната опера в Пловдив бе подписан в неделя, 28 ноември, от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, от кмета на Пловдив – Здравко Димитров, и от председателя на Фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев, съобщават от Министерството на културата. Документът е бил подписан в Стария град в къщата „Иван Черноземски“.

Министерството на културата ще отдели 300 хил. лв. за проекта. Тепърва община Пловдив ще определи терен за строежа и ще обяви международен архитектурен конкурс.

Концепцията за изграждане на оперна сграда в Пловдив датира от далечната 1975 г. В момента Операта продължава да гастролира в собствения си град. Културната институция представя продукцията си в Зала „Борис Христов“, след вместване по график. Самата зала има много недостатъци, които спъват нормалното функциониране на трупата и адекватното представяне на сцена на нейните спектакли.

„Случва се знаково явление, след много години на трудности Пловдив ще получи едно истинско музикално съкровище. Значимостта на операта би била такава, че тя ще бъде част от герба, дори от мисълта за Пловдив. Тя ще представлява града“, заяви на церемонията по подписването министър Велислав Минеков.

Според него, това събитие е важно не само за Пловдив и за България, но ще има силен международен отзвук, защото нашите оперни певци са едно от нещата, с които сме известни в света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах