POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новата визия на площад „Славейков“ и „Графа“ (илюстрации)

Ще се въведе „споделено пространство“, в което пешеходци и автомобили ще се движат без ограниченията на бордюри и тротоари

Така ще изглеждат „Графа“ и „Шишман“ след реконструкцията. Илюстрации: А.Д.А. - Новата визия на площад „Славейков“ и „Графа“ (илюстрации)

Така ще изглеждат „Графа“ и „Шишман“ след реконструкцията. Илюстрации: А.Д.А.

Двуцветна гранитова настилка ще покрива централната софийска улица „Граф Игнатиев“ (от „Алабин“ през площад „Славейков“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“) след мащабната реконструкция, която ще бъде предприета в средата на юни от Столична община. Проектът, спечелен от архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А., предвижда пространствата да бъдат визуално разширени чрез ромбоидни мотиви на настилката и чрез премахване на бордюрите.

От изпратените до „Площад Славейков“ визуализации на проекта разбираме как ще изглежда книжният пазар в дните, когато търговците на книги отсъстват. Навесите за сергиите и на книжния пазар на „Славейков“, и на зеленчуковия на „Графа“ ще бъдат еднакви. Идеята на главния архитект е пазарите в центъра на София да бъдат временни – сезонни или само през уикенда. В останалите дни площадите и улиците ще бъдат място за други културни събития и за разходка на софиянци.

Шумът от трамваите ще бъде потушен чрез полагане на „гумени легла“ на релсите. А шосето за автомобили ще бъде „очертано“ с вградени в настилката лампи.

Ремонтът ще обхване още улиците „Шишман“, „Солунска“ и „6 септември“. Там ще има реорганизация на движението от типа „споделено пространство“. Според Уикипедия, споделеното пространство е подход в урбанистичния дизайн, който цели да минимализира разделението между пешеходци и превозни средства. Това се постига чрез премахване на елементи като бордюри, означения по пътната настилка, пътни знаци. Популярно е в държави като Австрия, Великобритания, Австралия, Дания, Швеция… където културата на движение по пътищата е на по-високо ниво от нашето. Идеята е, че чрез създаването на чувството за несигурност кой има приоритет на пътя, шофьорите ще намаляват скоростта и ще карат по-внимателно. Остава въпросът дали българският шофьор, а и пешеходец, са достатъчно зрели за подобно съвместно съществуване…

Вижте още: ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ: ЩЕ ПОКАНИМ СВЕТОВЕН АРХИТЕКТ ДА ПРЕОБРАЗИ ПЛОЩАД „СВЕТА НЕДЕЛЯ“

Площад „Славейков“

Площад „Славейков“

Улица „Граф Игнатиев“

Площад „Гарибалди“

Площад „Гарибалди“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС