POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Новая газета” глобена за „злоупотреба със свободата на информацията”

Съдът наказа изданието за статия, посветена на Херсон и публикувана през март

През юни тази година журналистът Дмитрий Муратов продаде на търг нобеловия си медал за 103,5 млн. долара. Парите ще отидат за украинските деца бежанци. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Новая газета” глобена за „злоупотреба със свободата на информацията”

През юни тази година журналистът Дмитрий Муратов продаде на търг нобеловия си медал за 103,5 млн. долара. Парите ще отидат за украинските деца бежанци. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Новая газета“ беше глобена с 350 хил. рубли (около 4500 евро) за „злоупотреба със свободата на масовата информация“ заради статия на Елена Костюченко за Херсон от март 2022 г. Присъдата е публикувана в сайта на Симоновския съд в Москва.

За същата статия по-рано е бил съставян протокол за разпространение на „фалшива информация“. На 30 март репортажът, в който се разказва за окупацията и последващата блокада на Херсон, е свален от сайта на „Новая газета“ по настояване на Генералната прокуратура и „Роскомнадзор“.

В края на юли държавната цензура се е обърнала към съда с искане да бъде отнет лицензът на „Новая газета“ на основание на формалност – вестникът не е предоставил редакционен устав в изискуемите срокове. „Роскомнадзор“ е изпратил и искане до Върховния съд на Руската федерация да бъде анулирана регистрацията на сайта на „Новая газета“.

От края на февруари до днес медията, ръководена от нобеловия лауреат за мир Дмитрий Муратов, е получила 6 писма с искания да бъдат премахнати „фейк“ материали. След като бе приет законът за криминална отговорност при публикуване на „фалшиви новини“, редакцията отстрани от сайта и социалните мрежи всички материали, свързани с войната. Сега те се публикуват само в изданието „Новая газета. Европа“, което не е под руска юрисдикция. След като е получил и две предупреждения от „Роскомнадзор“ за липса на маркировка за „чуждестранен агент“ в материалите си, вестникът и онлайн изданието са прекратили издаването си в Русия до края на войната.

През юли тази година вестникът е бил глобен с 300 хил. рубли (около 4000 евро) за „дискредитация на армията“. Точният повод не е бил уточнен в съдебните документи.

Вижте още: НЕЧУВАНО ВИСОКА СУМА ЗА НОБЕЛОВИЯ МЕДАЛ НА МУРАТОВ, ДАДЕНА ОТ АНОНИМЕН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС