Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нови архивни кадри в документален филм за Чернобил

„Чернобил '86“ ще се фокусира върху героичните опити да се предотврати нов взрив

Разчистването на избухналия четвърти реактор на чернобилската централа бе показано и в минисериала „Чернобил“ (2019) - Нови архивни кадри в документален филм за Чернобил

Разчистването на избухналия четвърти реактор на чернобилската централа бе показано и в минисериала „Чернобил“ (2019)

Новооткрити архивни кадри от разчистването след взрива в Чернобилската ядрена централа ще бъдат показани в нов документален филм. Режисьор на „Чернобил ‘86“ е носителят на „Еми“ Джеймс Джоунс („Мосул“, „По нареждане на президента“), който се среща с редица очевидци на катастрофата от април 1986 г., за да събере нови свидетелски разкази.

Продукцията е част от амбициозен график на „Скай Великобритания“, в който са заложени над 100 документални продукции, планирани за близките години. Това ще бъде втори проект на телевизията за ядрената катастрофа от чернобилската централа – през 2019 г. американската „Скай Атлантик“ в партньорство с НВО направи хитовия „Чернобил“. Минисериалът, който се превърна в една от най-високооценените продукции и от критика, и от зрители, се базираше отчасти на „Чернобилска молитва“ на Светлана Алексиевич, но нямаше документален елемент.

Разбира се, надеждите са, че „Чернобил ‘86“ ще успее да постигне успеха на художествения „Чернобил“. Минисериалът взе две награди „Златен глобус“, две „Бафта“ и три „Еми“.

Документалният филм с дължина от 90 минути издирва свидетели на катастрофата, за да се фокусира не толкова върху взрива, колкото върху героичните опити на десетки души да предотвратят нова експлозия.

Премиерата на документалния сериал е планирана за 2022 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg