Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нови хипотези за гибелта на цивилизацията на маите

Една от версиите: увеличила се зависимостта им от царевицата - неустойчива на засушаванията земеделска култура

Кахал Печ - древен град на маите в Белиз, е изоставен от обитателите си около 800-ата година.  - Нови хипотези за гибелта на цивилизацията на маите

Кахал Печ - древен град на маите в Белиз, е изоставен от обитателите си около 800-ата година.

Американски учени са стигнали до извода, че отглеждането на царевица от древните маи би могло да е причината за изчезването на тяхната цивилизация, съобщава научното издание „Phys.org“.

Анализирани са били останките от 50 човешки гроба в руините на град Кахал Печ (Белиз). Според резултатите от радиовъглеродното датиране, погребенията са от периода 735-400 г. пр. н. е. и 800-850 г. сл. н. е. Експертите са установили състава на изотопите в остатъците от колаген, за да идентифицират с какво са се хранили жителите на Кахал Печ. Оказва се, че с течение на времето делът на царевицата в хранителния режим на маите се е увеличил значително.

Ранните маи консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни. Разнообразието от храни осигурявало продоволствена сигурност през периодите на сушата (300-100 г. пр. н. е.). Въпреки това, през 750-900 г. растежът на населението довело до увеличаване на зависимостта от царевицата и до интензификация на селското стопанство.

Според участниците в изследването, фактът, че маите започнали да разчитат за прехраната си основно на неустойчива към засушаванията земеделска култура, е способствал за краха на социално-политическата структура на Кахал Печ.

В началото на юни изданието съобщи и за друга хипотеза за изчезването на маите, изложена от екип антрополози от Мичиганския щатски университет – вътрешни междуособици и военни конфликти. Те стигат до този извод, изучавайки трофейни черепи и други артефакти, намерени в гроб на воин при разкопки в древния град Пакбитун, който се намира в джунглите на днешен Белиз.

Според учените, откритите черепи са носени като украшения, вързани около врата или около кръста. Така воините, победили враговете си, са демонстрирали своите заслуги. Изображения с местни владетели: декорирани по подобен начин, са откривани в древния град на маите Яшчилан, върху релефи и боядисани керамични съдове от VIII – IX век.

Изследователите смятат, че традицията да се носят черепи, както и други археологически находки, свидетелстват за чести военни сблъсъци и насилие. Войната между северните и южните владетели е довела до бърз упадък на южните низини, а политическите центрове на маите на полуостров Юкатан започват да доминират. Художествените предмети в този регион стават по-кръвожадни и често изобразяват убити врагове и човешки останки.

Причините за изчезването на цивилизацията на маите, просъществувала около две хиляди години, все още не са изяснени. През IX век те започват да напускат каменните градове, построени от тях, първо в южните низини на Гватемала, Белиз и Хондурас. Сред от най-често срещаните версии са изчерпване на ресурсите, изменения в климата и поражението във война с друга цивилизация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах