Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нови истории от подземния арт пейзаж

Седем популярни артисти на градското изкуство и един куратор придават графити естетика на подлеза пред Централна автогара в София

Художниците на графити вече работят върху новия облик на столичния подлез. Снимка: Михаела Драганова/„Graff Express“ - Нови истории от подземния арт пейзаж

Художниците на графити вече работят върху новия облик на столичния подлез. Снимка: Михаела Драганова/„Graff Express“

Добре познатите в стрийт арта художници Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk ще творят в подлеза, водещ към метрото на Централна автогара в началото на август. Рисунките им са част от творческото преобразяване на една от „вратите“ към столицата в партньорство със Столична община, район „Средец“ и фондация „Вижънъри“.

Всеки от графити артистите има богат дългогодишен международен опит в градското изкуство, а работите им греят върху стени и публични пространства на почти всички континенти. В рамките на графити арт фестивала „Graff Express“, организиран от фондация „Вижънъри“, те ще пресъздадат визуално своята интерпретация по теми, вълнуващи съвременния човек, забързаното ни ежедневиe, мултикултурното богатство на района и кръстопътното значение на локацията. Идеите им са обединени в обща концепция, курирана смислово и цветово върху площ от близо 300 кв. м. Кураторът на мащабния стенопис е Николай Петров – Glow, чиято творба също ще бъде част от фестивала. Творческият бриколаж, чието създаване е подкрепено от Столичната община чрез програма „Европа“ 2020, ще бъде завършен на 13 август и представен в онлайн тур, в който някои от художниците ще разкажат повече за произведенията си.

Дотогава заради пандемичната ситуация и с оглед на безопасността на артистите и посетителите, организаторите апелират да няма струпване на зрители в подлеза. Самите художници ще рисуват по график, така че да се намали максимално присъствието на хора на едно място. След 13 август всеки е добре дошъл да разгледа творбите, които ще се превърнат в трайна част от все по-богатия софийски стрийт арт.

В типичния си илюстративен и сюрреалистичен стил графити дуото Arsek и Erase ще пресъздадат върху стените на подлеза забавни типажи от човешкия и животинския свят, гонещи „последния“ експрес към незнайни приключения.

Sten, чийто почерк се отличава с фантастични и митологични същества и тотеми, ще развихри спрейовете в създаването на характерен триизмерен обект, този път с централно изображение на нинджа мудра. Сключването на пръстите на ръцете в тази форма е послание, което е в центъра на подлеза и обединява всички визуални идеи на дългата стена.

Човекът, разкъсан между „умните“ устройства, свръхинформацията, професионалния и личния живот е творческата посока, която ще развие графити художникът и татуист EPIK.

Разпознаваемият стил на JahOne няма да остане незабелязан и този път. В рамките на „Graff Express“ художникът ще отдаде почит на културното многообразие, съпоставяйки два свята, пресъздадени чрез образите на жени от различни етноси, представени рамо до рамо чрез два различни занаята.

Нежното присъствие на фестивала в лицето на съвременната художничка Mouse ще ни потопи визуално в един мечтателен и магичен свят на интернационални приятелства, свръхестествени създания, необичайни природа и градски пейзажи.

Кураторът на изложбата Glow и художникът татуист Kotk ще представят триизмерни изображения в класическия типографичен графити стил.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90