Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нови малки чудовища в непозната картина на Йеронимус Бош

Разпозната по звяр с глава на лисица и плаваща наденица – типични мотиви за художника, починал преди 500 години

Детайл от „Изкушението на Свети Антоний“, Йеронимус Бош - Нови малки чудовища в непозната картина на Йеронимус Бош

Детайл от „Изкушението на Свети Антоний“, Йеронимус Бош

Изкуствоведи обявиха, че забравена картина, съхранявана от десетилетия в американски музей, е дело на холандския художник Йеронимус Бош. Изненадващото откритие идва в момент, в който Хертогенбос, родният град на твореца, отбелязва 5 века от смъртта му.

Картината е в хранилището на Музея за изкуствата „Нелсън-Аткинс“ в Канзас Сити от 30-те години на миналия век. Назована „Изкушението на Свети Антоний“, тя показва светеца, пълнещ вода в кана. Платното най-вероятно е било част от по-голям сюжет, може би триптих.

Първоначално се е смятало, че картината е работа на някой от множеството ученици на Бош в ателието му в Хертогенбос. Международен екип от учени обаче, след 5-годишно изследване, е установил чрез инфрачервена технология, че творбата е на самия майстор.

Платното, рисувано най-вероятно между 1500 и 1510 г., е „значима добавка към малкия корпус от съществуващи творби на Йеронимус Бош“, посочват изследователите:

„Въпреки че изображението е силно ретуширано и върху него е рисувано по време на реставрация през ХХ век, ръката на Бош продължава ясно да се разпознава в оригиналния рисунък.“

Картината бе представена в понеделник в музея Ноордбрабандс в родния град на Бош. Културният институт успя да събере повече от 20 от около 25-те оцелели до днес творби на художника за безпрецедентна ретроспектива, която се открива на 13 февруари.

„Малките чудовища в панела са в типичния стил на Бош“, коментират учените, като посочват звяр с лисича глава и жаба, изплуваща от водата.

Дори и плаващата наденица в картината е мотив, който се среща и в други негови картини.

bosh2

Предстоящата изложба маркира кулминацията на 9-годишен поход на музея да обедини уникалното артистично наследство на Йеронимус Бош на мястото, където той е работил, живял и починал. С експозицията ще се затвори и цяла година, в която в градчето в южна Холандия течаха тържества в чест на художника, роден там около 1450 година.

Новооткритата картина ще бъде добавена към 20 други платна сред общо стотина творби в изложбата „Йеронимус Бош – Погледи към гения“. Тя ще продължи до 8 май.

Най-прочутата картина на Бош обаче няма да бъде показана там. Това е „Градината на земните удоволствия“. Триптихът е собственост на музея „Прадо“ в Мадрид и никога не е пътувал зад граница.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg