Нови мерки в културата – броят на зрителите в залите още намален

Свободни артисти заплашват с ефективна стачка

Снимка: Симфоничен оркестър на БНР - Нови мерки в културата – броят на зрителите в залите още намален

Снимка: Симфоничен оркестър на БНР

Залите за сценичните изкуства отново трябва да намалят капацитета си за зрители по време на събития до 30% от местата. Това се казва в издадената вчера заповед на здравното министерство, която ще важи засега за 14 дни – от 29 октомври до 12 ноември. Дискотеките и пиано баровете, където също се изявяват артисти и певци, са изцяло затворени до края на посочения срок – 12 ноември.

Досега разрешеният капацитет беше до 50% от местата в залата и всички културни институции провеждаха дейността си в рамките на тези ограничения. Според запознати обаче, ново свиване на местата реално няма. Днешното намаление артикулира по друг начин предишната заповед на здравния министър от 13 октомври – до 50%, зрителите през метър и половина, което прави около 30% от капацитета на всички зали в страната.

Някои театри предпочетоха да затворят врати за известно време – като Софийската опера и Музикалния театър, заради наличието на заразени творци, но най-вече заради нерентабилност трупите да се издържат, играейки пред намаления брой зрители. Новата мярка ограничава допълнително възможностите за приходи.

Междувременно свободните творци, които имат участия в затворените пиано барове, нощни клубове и дискотеки, подготвят петиция, която адресират до министър-председателя Бойко Борисов, в която настояват за компенсации заради загубите, които ще претърпят поради затварянето на заведенията. В нея се казва:

„Професиите, които упражняваме, се развиват с години труд и финансови инвестиции, в повечето случаи инвестирани от самите нас. Един артист е търсен заради самия него и неговата личност, талант и т.н., личността на диджея, танцьора, певеца/изпълнителя не може да бъде заместена с друг”.

Артистите са поставени в безизходна ситуация – не могат да върнат авансово изплатените им суми от собствениците на затворените заведения, не могат да плащат осигуровки и хонорари на хората от екипите си и остават без никакви доходи за неопределено време.

Артистите, жертви на коронавирусните мерки и на затварянето на клубове, дискотеки, пианобарове и т.н., апелират да бъдат компенсирани адекватно, а в противен случай заплашват с ефективни стачни действия.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах