Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нови мерки в културата – броят на зрителите в залите още намален

Свободни артисти заплашват с ефективна стачка

Снимка: Симфоничен оркестър на БНР - Нови мерки в културата – броят на зрителите в залите още намален

Снимка: Симфоничен оркестър на БНР

Залите за сценичните изкуства отново трябва да намалят капацитета си за зрители по време на събития до 30% от местата. Това се казва в издадената вчера заповед на здравното министерство, която ще важи засега за 14 дни – от 29 октомври до 12 ноември. Дискотеките и пиано баровете, където също се изявяват артисти и певци, са изцяло затворени до края на посочения срок – 12 ноември.

Досега разрешеният капацитет беше до 50% от местата в залата и всички културни институции провеждаха дейността си в рамките на тези ограничения. Според запознати обаче, ново свиване на местата реално няма. Днешното намаление артикулира по друг начин предишната заповед на здравния министър от 13 октомври – до 50%, зрителите през метър и половина, което прави около 30% от капацитета на всички зали в страната.

Някои театри предпочетоха да затворят врати за известно време – като Софийската опера и Музикалния театър, заради наличието на заразени творци, но най-вече заради нерентабилност трупите да се издържат, играейки пред намаления брой зрители. Новата мярка ограничава допълнително възможностите за приходи.

Междувременно свободните творци, които имат участия в затворените пиано барове, нощни клубове и дискотеки, подготвят петиция, която адресират до министър-председателя Бойко Борисов, в която настояват за компенсации заради загубите, които ще претърпят поради затварянето на заведенията. В нея се казва:

„Професиите, които упражняваме, се развиват с години труд и финансови инвестиции, в повечето случаи инвестирани от самите нас. Един артист е търсен заради самия него и неговата личност, талант и т.н., личността на диджея, танцьора, певеца/изпълнителя не може да бъде заместена с друг”.

Артистите са поставени в безизходна ситуация – не могат да върнат авансово изплатените им суми от собствениците на затворените заведения, не могат да плащат осигуровки и хонорари на хората от екипите си и остават без никакви доходи за неопределено време.

Артистите, жертви на коронавирусните мерки и на затварянето на клубове, дискотеки, пианобарове и т.н., апелират да бъдат компенсирани адекватно, а в противен случай заплашват с ефективни стачни действия.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах