VivaPay

Нови открития: неандерталците са били по-умни, отколкото учените смятаха досега

Открити са преплетени нишки от тъкан, които говорят за когнитивни умения и базови познания по математика

Микроскопски анализ показва, че трите слоя увити влакна са сгънати заедно, така че да се получи нишка. Снимка: Брус Харди, Мари-Елен Монсел/Scientific Report - Нови открития: неандерталците са били по-умни, отколкото учените смятаха досега

Микроскопски анализ показва, че трите слоя увити влакна са сгънати заедно, така че да се получи нишка. Снимка: Брус Харди, Мари-Елен Монсел/Scientific Report

Знаели ли са неандерталците как да плетат и шият? На този въпрос отговаря влакно, датирано във времето между 41 000 и 52 000 г. пр. Хр., открито от археолозите в праисторическа каменна пещера в Абри дьо Мара, Франция. Това е най-старото влакно, открито от учените досега, и откритието хвърля нова светлина върху интелектуалните възможности на неандерталците, населявали земята по това време, пише екипът от учени в списанието „Scientific Report“, цитирани от „Арт нюзпейпър“.

Фрагментът от три нишки с дължина 6 мм e намерен прикачен към тънко парче кремък. Това е най-старото доказателство за текстилна технология. Погледнато под микроскоп, влакното показва изкусно преплетени нишки.

Има няколко теории за откритието – платът вероятно е бил увит около дръжката на каменен инструмент или е бил част от мрежа или торбичка, но е възможно преждата и кремъкът да са се озовали заедно по случайност. Не се изключва вероятността преждата да е била „незаменима част от ежедневието“ и да е използвана за направата на дрехи, постелки и други предмети, необходими за оцеляването, предполагат учените.

След проведените проучвания става ясно, че нишките са направени от целулоза, добита от вътрешната част на кората на иглолистни дървета. Суровината се набавя през пролетта или в началото на лятото, което означава, че неандерталците не само са знаели как да създават платове, но и са имали знания за растежа и сезонността на дърветата, отбелязва Брус Харди, един от водещите учени на изследването.

Америка за България

Тези открития донякъде променят разбирането на учените за когнитивните способности на неандерталците, обитавали Земята преди 300 000 до 30 000 години. Те изказват дори предположения, че създаването на прежда, въжета или нишки изисква базови познания по математика за увиването на влакната.

„Като имаме предвид продължаващите разкрития за неандерталското изкуство и технология, е трудно да не погледнем на неандерталците като на когнитивно равни на съвременните човеци“, казва пред Си Ен Ен Мари-Елен Монсел, участвала в проучването.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg