Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нови подводни скулптурни паркове край бреговете на Франция

Подводните музеи ще изпълняват и екологични функции

Подводният скулптурен парк в Карибско море на британеца Джейсън Тейлър. Снимка: Стопкадър от видео - Нови подводни скулптурни паркове край бреговете на Франция

Подводният скулптурен парк в Карибско море на британеца Джейсън Тейлър. Снимка: Стопкадър от видео

Три подводни скулптурни проекта ще бъдат открити тази есен край бреговете на Франция, съобщава „Art Newspaper”.

Корсиканският колекционер Франсоа Оландини разширява експозицията във водите на Средиземно море недалеч от кулата Изолела на западния бряг на остров Корсика. Там вече има 5 скулптури на Марк Пети, потопени на дълбочина от 15 до 25 метра. Сега ще бъдат прибавени още три.

Оландини е изключителен почитател на творчеството на Пети и притежава музей, посветен на него. Скулптура на древногръцката богиня Гея е поставена пред зданието „Lazaret Ollandini“, в който се намират резиденцията на колекционера и музеят.

Меценатът е поръчал на Пети още 18 скулптури, но все още не е ясно къде ще бъдат поставени. Той се надява, че властите ще му дадат разрешение пясъчното крайбрежие на север от Аячо да бъде обявено за зона, забранена за риболов и корабоплаване, и да стане популярна територия за дайвинг към подводните музеи.

Още една скулптура на Марк Пети ще влезе в колекцията на Марсилския подводен музей, който ще бъде открит днес. Неговата експозиция се състои от 10 произведения на различни скулптори, поставени на дълбочина 5 м край градския плаж Льо Каталан. Основателят на музея Антъни Лакано казва, че е бил вдъхновен от мексиканския Подводен художествен музей, открит през 2009 г. от британския скулптор Джейсън Тейлър по крайбрежието на Канкун. Неговите 500 статуи са с естествена големина, направени са от нетоксичен бетон, освен това играят ролята на изкуствен риф, стимулиращ растежа на коралите.

Тейлър открива първия в света подводен скулптурен парк през 2006 г. в Карибско море, а през 2016 отваря първия в Европа Атлантически музей край бреговете на остров Лансароте. Сега той подготвя 6 нови творби за подводната експозиция, която ще се появи в началото на ноември на юг от Сен Маргьорит – малък остров в залива на Кан. Скулптурите на Тейлър с височина 2,4 м ще бъдат поставени на дълбочина около 4 м, за да могат да се наблюдават и без приспособления за дайвинг.

Подводният парк край Кан ще има и допълнителна екологична мисия. В рамките на проекта, съфинансиран от местните власти, зоната за плуване е увеличена двойно и водите са допълнително пречистени. Кметствата на Кан и Марсилия възнамеряват да включат Подводния парк в обучението по екология в училище.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС