Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нови претенции към авторството на кирилицата

Украински учени твърдят, че в Киев е открит първообразът на старобългарската азбука

Българските историци и лингвисти отдавна доказаха, че кирилицата е дело на учениците на Св. св. Кирил и Методий. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Нови претенции към авторството на кирилицата

Българските историци и лингвисти отдавна доказаха, че кирилицата е дело на учениците на Св. св. Кирил и Методий. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Украински учени заявиха, че кирилицата е тръгнала от Украйна. В изданието „Еспресо” бе публикувана статия, в която се цитира Любов Сердунич, изследователка на украинския език, етнолог и фолклорист, която казва, че „украинският език лежи в корена на всички индоевропейски езици“.

„Не всеки знае, че нашата писменост е възникнала дълго преди IX в. Буквица, руница, Неподредената азбука „Софийска” – всичко това е украинска писменост. Изобщо, украинският език лежи в корена на всички индоевропейски езици. Този факт е доказан от множество украински и световни изследователи. Доказателството е, че в езика има богатство на синоними, които не могат да се образуват за кратко време”, твърди Сердунич.

В статията се цитира и канадският професор от украински произход Орест Субтелни, известен с националистичните си възгледи, който твърдял, че украинският език е поне на 5 хиляди години. Като доказателство се дава и книгата „Древността на малоруския език” на полския изследовател Михаил Красуски, който посочва:

„След като се занимавах дълго със сравнение на арийските езици, стигнах до убеждението, че малоруският език е не просто по-стар от всички славянски езици, но и от санскрита, гръцкия, латинския и други арийски езици”.

Претенциите към кирилицата идват от едно откритие. Още във втората половина на ХХ в., когато Украйна е част от СССР, лингвистът Сергей Висоцки изследва стенописите на църквата „Света София” в Киев и открива цяла азбука, надраскана върху древната мазилка. Височината на всяка буква е 3 см. Времето, към което е датирана, е първата половина на XI век, скоро след построяването на храма. Сергей Висоцки обаче смело заявява, че азбуката датира от много по-ранни времена. Нарича я „Неподредена азбука „Софийска”.

Фрагменти от „Неподредена азбука „Софийска”

В нея има 27 букви – 23 гръцки и 4 старобългарски – б, ж, ш, щ. Висоцки заявява, че това е междинната графична система между гръцката азбука и кирилицата, която има 43 знака. Той си задава въпроса защо в надписа присъстват знаци като „кси” и „омега”, а ъ, ь, ю, я и други кирилски знаци не са написани. И открива за себе си отговор – тези знаци все още не са създадени, когато украинската азбука е измислена. Според него се появяват по-късно. Това ражда хипотезата на Висоцки, че намерената азбука е отпреди времената на Кирил и Методий и отразява начален етап в създаването на славянско писмо. Той стига дотам, че твърди, че преди 862 г. в древна Рус е съществувала не само писмена делова документация, но и вече е формирана литература, писана на азбуката, открита в църквата в Киев.

Възраждането на споровете за древността на украинските език и писменост е свързано с претенциите на Русия, заявени доста ясно и тази година, че именно Русия е страната, която разпространява кирилицата по света. Твърденията на украинските учени лингвисти са част от политическите спорове между двете страни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах