POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нови тестове: Пабло Неруда наистина e отровен

Необичайна бактерия е открита в костите на поета

Пабло Неруда умира само 12 дни след като Пиночет завзема властта в Чили. - Нови тестове: Пабло Неруда наистина e отровен

Пабло Неруда умира само 12 дни след като Пиночет завзема властта в Чили.

Откритие на „необичайна“ бактерия в костите на Пабло Неруда възобнови съмненията, че поетът е бил отровен в чилийска болница. Тестът е резултат на изследване на испански съдебно-медицински екип и идва четири месеца, след като съдът в Чили постанови край на разследването и погребение на тленните останки на Неруда.

Поетът, който през 1971 г. печели Нобеловата награда за литература, умира на 23 септември 1973 г., само 12 дни след като генерал Аугусто Пиночет прави военен преврат и взема властта в страната. През 2011 г. дългогодишният шофьор на Неруда Мануел Арая заяви пред мексиканското списание „Процес“, че поетът – виден член на Чилийската комунистическа партия – е бил убит с инжекция в стомаха от политически врагове, докато е лежал в болничното си легло в столицата Сантяго.

На 8 април 2013 г. съдия Марио Кароза нареди ексхумация на тялото на Пабло Неруда от гроба край дома му в Исла Негра, на тихоокеанското крайбрежие. Тленните му останки бяха проучвани в Чили, Северна Каролина (САЩ), Мурсия (Испания) и най-скоро в Швейцария. През ноември 2013 г. и четирите експертни екипа съобщиха, че не са открили свидетелства за отравяне. Въпреки това разследването формално не бе прекратено.

През януари тази година чилийското правителство възобнови случая и нареди да се направят тестове за протеинови щети заради химикали. Месец по-късно, след като резултатите отново бяха негативни, съдия Кароза постанови тялото на Неруда да бъде върнато в гроба му.

Сега съдебните медици от Мурсия съобщиха, че са открили в костите три типа протеин. Два от тях могат да бъдат обяснени с напредналия стадий на рака на простатата на Неруда, но произходът на третия – стафилококова бактерия – е неясен.

„Трябва да сме внимателни в изследването на данните. В момента всички възможности са отворени. Много се съмнявам това да се дължи на инфекция, развита по време на болнично лечение. Това или е провокирана инфекция, или е резултат на ендогенен процес – поетът е бил преносител и инфекцията се е ускорила заради намаления му защитен механизъм“, обяснява д-р Аурелио Луна.

Той добавя, че допълнителни съдебно-медицински тестове ще покажат дали бактериите са от вида, който повечето хора носят като патогени, или са били модифицирани, за да се увеличи вирулентността им. Запитан дали Неруда може да е бил инжектиран от трета страна с тях, д-р Луна отвръща, че не се изключват никакви възможности:

„Това е една опция, но за постигане на окончателно заключение първо трябва да се определят генетичните особености на бактериите“.

Пречките пред хората, разследващи обвиненията за отрова, са много, но най-значимата от тях е липсата на медицински записи или каквито и да е доказателства за това кой е имал достъп до болничната стая на поета в деня на смъртта му.

„Наместваме много парчета от пъзела. Трябва да получим цялата възможна информация, за да сме в състояние да реконструираме какво се е случило в последните шест часа от живота на Неруда“, казва д-р Луна.

Защитниците на теорията, че поетът е отровен, отбелязват, че на 22 септември 1973 г., ден преди да почине, той е имал предложение да бъде транспортиран от Чили в Мексико, откъдето би могъл да представлява сериозна политическа заплаха за военната хунта, господстваща в Сантяго. Тогава Неруда предпочел да отложи пътуването си.

Напомня се и още един факт – друг враг на режима на Пиночет, бившият президент Едуардо Фрай Монталва, умира в същата болница в Сантяго през 1982 г. след като изразява публично позицията си срещу диктатурата. Първоначално смъртта на Монталва е отдадена на септичен шок по време на рутинна операция. През 2006 г. обаче разследване показа, че той е бил елиминиран с иприт и талий.

Повече от четири десетилетия след смъртта си, влиянието на Пабло Неруда в Чили е по-силно отвсякога. От началото на тази година влаковете в метрото в Сантяго са изписани с текстове от прочутата му стихосбирка „Двайсет любовни стихотворения и една отчаяна песен“ (1924). В разгара си е и дебатът дали летището в столицата да бъде наречено на името на поета.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС