POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нови указания от Кремъл: Русия във всяка война защитава „братски народи“

През 1914 г. Руската империя влязла в Първата световна война, защото „не можела да изостави Сърбия“

Руският президент Влдимир Путин. Снимкa: ЕПA/БГНЕС - Нови указания от Кремъл: Русия във всяка война защитава „братски народи“

Руският президент Влдимир Путин. Снимкa: ЕПA/БГНЕС

Кремъл продължава да издава указания за медиите, с които да затвърди пропагандната линия и да обогати опорните точки за облъчване на населението. Изданието „Медуза“ огласи още един от документите, изпратени до медии, близки до властта. След първите, изготвени през юли 2022 г., в които се препоръчваше да се правят сравнения между битката при Нева и нахлуването в Украйна, сега има нови, които препоръчват сравнения с Първата световна война. Новата линия на внушения е изпратена на 1 август – деня, в който Германия обявява война на Руската империя през 1914 г.

Основната опорна точка е простичка: и в началото на ХХ век, и сега Русия е вкарана насила във военен конфликт от западните страни. В текста се пояснява, че Западът периодично започва войни заради своите „колониални претенции“, а Русия всеки път е принудена да участва в конфликтите, защото защитава „братски народи“, „не оставя своите“ и „застава в защита на угнетените“. През 1914 г. например Русия „не можела да изостави Сърбия“.

Войната в Украйна в документа е наречена „съвременна украинска криза“. Източниците ѝ трябвало да се търсят при „Евромайдана“ и военните действия в Донбас.

„Жителите на редица региони, които са останали рускоезични и затова били подложени на гонения от страна на украинските радикали и официалната власт в Киев, не се съгласили с преврата и с перспективата да живеят във враждебна към руснаците украинска държава. Крим обявил за намерението си да влезе в границите на Русия, а бившите Донецка и Луганска област обявили независимост. Така те реализирали международното право на нациите на самоопределение“, пише в указанията.

От Кремъл съветват своите медии да разказват на читателите си как след 2014 г. западните страни са решили да „спонсорират“ в Украйна „отглеждането с помощта на човеконенавистна идеология и русофобия на няколко поколения хора, ненавиждащи Русия и готови да убиват руснаци“.

Ролята на Русия според документа е изключително миротворческа. В текста се подчертава, че руските власти по всякакъв начин са се опитвали да потушат конфликта, но САЩ са направили Украйна „преден фронт в противопоставянето на Запада срещу Русия“ и тя била принудена да започне „специална военна операция“.

Отделна глава от указанията е посветена на „намесата на Запада“ във вътрешните работи на Русия. Авторите на текста съветват пропагандистите да използват в материалите си аналогии от типа: „в началото на ХХ век по този начин Германия е спонсорирала болшевиките и е платила за масовите безредици през 1917 г.“.

В документа се твърди, че Западът действа по подобен начин и днес – „финансира несистемна опозиция, протестни движения и антируски медии, като след началото на специалната военна операция този процес е станал по-интензивен“.

В документа се говори и за „чуждестранните агенти“:

„Много либерални средства за масова информация и лидери на общественото мнение са получили статус на чуждестранни агенти, защото са финансирани от чуждестранни структури, често неправителствени, но асоциирани с правителства на западни страни“.

Съставителите на опорните точки препоръчват на пропагандата да твърди, че „всички организации, медии, блогъри и журналисти, които получават западно финансиране, пишат против специалната операция и против руската позиция“. Западът ги захранвал с „фейк материали“, а те заели позиции не просто против властта, но и против Русия като цяло, дори „приветствали гибелта на руски войници“. Опорните точки препоръчват те да бъдат наричани „национални предатели, подхранвани от разузнаванията на западни страни“.

В заключение в документа се казва, че в близко бъдеще в света ще се развие „антиамерикански тренд“ и скоро САЩ „няма да могат да намерят не само военни, но и търговски съюзници на високо ниво“.

Авторите от Кремъл са убедени, че до това ще се стигне след „формиране на нов световен ред“, което ще започне след края на войната в Украйна и това е „мисията на Русия на световната сцена“.

Основите на този „нов световен ред“ са формулирани така:

„Безопасността на нито една държава не може да се осигурява за сметка снижаване на безопасноста на друга държава. Благосъстоянието на нито един народ не може да бъде постигано за сметка на благосъстоянието на друг народ или държава“.

Препоръчва се в тази връзка да се цитира Мюнхенската реч на Владимир Путин от 2007 г., като се уточнява, че тогава „Русия стана пророк на насъпващата дехегемонизация на международните отношения“.

Кремъл съветва пропагандистите да обясняват в материалите си, че с нахлуването в Украйна „Русия отстоява не само своите национални интереси, не само своята уникалност като цивилизация, но и правото на други страни на уникалност и уважение в многополярен свят“.

„Русия предложи приемлив за всички участници в международните отношения подход, който консолидира около Русия и външната ѝ политика по-голямата част от света“, казват от администрацията на Путин, цитирaни от „Медузa“.

Вижте още: УКАЗАНИЯ ЗА МЕДИИТЕ: ПУТИН Е КАТО АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ И ПО-ДОБЪР ОТ СТАЛИН

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg