Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нови „живи човешки съкровища“ обяви Министерството на културата

Централни хали в София ще бъдат ремонтирани, реставрирани и ще станат част от търговска верига

Централни хали ще бъдат възстановени в духа на времето, когато са били построени, твърдят инвеститорите. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Нови „живи човешки съкровища“ обяви Министерството на културата

Централни хали ще бъдат възстановени в духа на времето, когато са били построени, твърдят инвеститорите. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Варене на домашен сапун, специфични хора, шевици и носии са новите „живи човешки съкровища“, одобрени от Националния съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата. На заседание, излъчено в ютюб канала на министерството, бяха посочени петте избрани кандидатури сред общо 15.

Четиринайсет от кандидатурите за защитени традиционни дейности са предложени от читалища, а една – от неправителствена организация.

Одобрени са следните предложения: варене на домашен сапун от село Царевец, община Мездра; селското хоро в Пернишко, войняговските хора и игри по Гергьовден, традициите във везбата на Николинка Ангелова от Разградско, и изработване на национална носия в Своге, община Кюстендил.

Вчера пък на свое заседание Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности обяви Паметника на Бузлуджа за национална културна ценност и одобри реконструкцията на Централни хали в София съобразно исканията на инвеститора, който смята да превърне националния паметник на културата в част от търговска верига, като възстанови и духа на Халите от времето, когато са били построени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС