Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Културни новини: жестоко убийство

24 май - празник, на който политиците се сещат за културата

Днес около паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде пълно с политици, които ще ни убеждават пред камерите колко важна е българската култура. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Културни новини: жестоко убийство

Днес около паметника на Кирил и Методий пред Народната библиотека ще бъде пълно с политици, които ще ни убеждават пред камерите колко важна е българската култура. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Новините днес, 24 май: жестоко убийство потресе България, нагъл обир в банка посред бял ден шокира софиянци, наводнение остави без реколта и добитък 3 села, Турция плаши, че ще насочи бежанския поток към България, ГЕРБ ще съобщи кандидата си за президент…, изпращаме джазмена Васил Пармаков.

Българската култура най-сетне успя да влезе в новините! Нареди се сред най-важните вести за деня със смъртта на един музикант – след криминалната хроника, природните катаклизми и политиката. Ще съобщят за него, едва когато го загубихме… У нас за култура не е прието да се говори, но поне я споменават в заглавието на едно предаване – „Денят започва с култура“. Или когато предаде Богу дух. Културата на българина вече не излиза от телевизора, където докато свят светува издирват таланти, шоумените стават политици, а политиците пък ни обясняват, че е невъзможно хомо сапиенсът да е измислил човека само заради едното ядене. Покрай яденето пред телевизора българинът ще научи, че е съществувал някога пианист на име Васил Пармаков и може би културата ще го заинтригува донякъде, за да попита жена си кой наш футболист беше играл в Парма, колко пари е дала за новия си парфюм Aqua di Parma, това пармезанът не е ли просто сух кашкавал, а джазът… абе кой слуша такива глупости?!

Въпреки това днес, на 24 май, ще има новини за култура. Може би дори ще започнат с култура – стига да не убият някого по силно интригуващ за широките маси начин, да не реши да се изкаже Доган, Валери Симеонов да не му отговори или пък на Радан Кънев да не му хрумне нещо ново за изборите. Дано не стане терористичен акт някъде по света, да не дава Господ и у нас! Тогава дори емисията може да започне с гръмката „новина“, че празнуваме Деня на българската култура и писменост с репортаж на живо от Народната библиотека, където политици ще обяснят пред микрофона значението и на културата, и на писмеността. Дори наблизо ще има хора, които искрено обичат културата – на около стотина метра от Библиотеката, пред църквата „Света София“, дошли да се сбогуват с Васил Пармаков, убит от безразличието.

Единствено на този ден съществува опасност за близост с културата. Хората на изкуството имат все по-малко поводи за радост. А за политиците всяка дата – от културата, историята или вярата – е шанс да влязат в телевизора.

Днес „Площад Славейков“ празнува втория си рожден ден. Тук новините за култура са винаги водещи.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах