Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новите филми: лекомислени забавления и едно почти българско Чудо

По кината тази седмица има заглавия, които за критиците са като удар с бухалка по главата, но на някои така им харесва

Зад камерата на филма „Чудо“ e българският оператор Емил Христов. - Новите филми: лекомислени забавления и едно почти българско Чудо

Зад камерата на филма „Чудо“ e българският оператор Емил Христов.

„София филм фест“ продължава, продължава и очакването на филм, който да ни накара да отидем да видим нещо извън рамките на фестивала. Но следващия петък тръгва „Играч първи, приготви се“, така че – пригответе се. 

Огненият пръстен: Революция

„Огненият пръстен: Революция“ (продължение на „Огненият пръстен“ от 2013 г.) на практика е пълнометражна анимация с малко живи актьори – главно Джон Бойега. Ако гледате филма без да внимавате особено, можете да го сбъркате с някоя от частите на „Трансформърс“. Основната разлика е, че в тук освен роботи има и чудовища, а ъв всеки робот стои и по един човек. Иначе CGI експлозиите и разрушенията в забавен каданс на фона на гневен рап са впечатляващи. Но ако се чудите защо свръхмодерни роботи, които могат да стрелят и да хвърлят бомби, понякога се бият с мечове или даже с голи ръце, значи вече сте остарели за тази „Революция“ – по-добре идете и вижте нещо от „София филм фест“.

„Едно от добрите качества на филма е, че остава верен на първия, който също беше доста лекомислено забавление“, пише сайтът IGN.

В „Ролинг Стоун“ обаче го сравняват с удар по главата с бухалка.

„На излизане от киното ще се чувствате не като десетгодишен, а с десет години по-стар – твърди Дейвид Фиър (дал половин звездичка от 4)…  – Дел Торо не е режисьор, но е вписан като един от изпълнителните продуценти, така че заслужава да бъде съден за причинени щети.“

Непознатите 2: Жестоки игри

„Непознатите 2: Жестоки игри“ е филм на ужасите и продължение с десетгодишно закъснение, в което всичко се развива по добре познатия модел – нощ, усамотена каравана (но не съвсем), плашеща музика, кола, която отказва да запали в най-неподходящия момент… Това, че накрая някой е останал насаме с Кристина Хендрикс (или ако предпочитате – с Мартин Хендерсън), а изведнъж се появат разни враждебно-игриво настроени непознати, вече само по себе си е ужасно разочароващо. А тези тук носят маски, брадви и ножове, което добавя допълнителни притеснения към пропуснатите възможности.   

Важният въпрос е дали тези „Жестоки игри“ ще ви уплашат (защото това се очаква от него, а не оскари). По-скоро да, въпреки че хората реагират различно на едни и същи неща – някои се плашат от джендъри, а на други не им пука дори от глобалните климатични промени.

„Единственото нещо, по-плашещо от „Непознатите 2: Жестоки игри“, е вероятността да чакаме пак десет години за още от тези специални тръпки“, пише Кейт Ербланд в „Индиуайър“ и дава 83 от 100 точки.

„Независимо от някои проблясъци на оригиналност, от филма се носи дъх на нещо вторично и второсачествено…“, предупреждава Майкъл O’Съливан в „Уошингтън Пост“.

Чудо

„Чудо“ е продукция на Литва, Полша, България, Франция и Великобритания. Драматично-комична история от 1992 г., когато Литва преминава от комунизма към капитализма. Ирена – жена на ръба на банкрута, е собственичка на едва оцеляваща свинеферма в малък град на посткомунистическа Литва. Но се появява изненадващ благодетел – богат и представителен  американец, който сякаш е изпратен в отговор на молитвите на целия град. Ирена започвада се поддава на очарованието му, но не е сигурна дали мотивите му са толкова невинни…

Филмът бе официалната селекция на кинофестивала в Торонто, а зад камерата е българският оператор Емил Христов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах