POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новите граници на Русия в детска песничка (видео)

„Знае САЩ и знае НАТО – на нас не ни трябва чужда земя. Ние чуждо не взимаме, но ще си върнем нашето”, се пее в песента

„Танц на танковете“ в стопкадър от  любителско видео към песента - Новите граници на Русия в детска песничка (видео)

„Танц на танковете“ в стопкадър от любителско видео към песента

Песен за „границите на Русия“ от Карпатите до Аляска разучават в детските градини и училищата на Русия, съобщава изданието „Север.Реалии“. В песента на Вика Циганова и Пьотр Матрьоничев се казва, че „Москва има интереси от Камчатка до Одеса“ и че „от Донецк до Кремъл, от Карпатите до Приазовието, от Курилите до Приднестровието, от Аляска до Кремъл“ се разполага Русия.

Песента е създадена през 2014 г., когато Руската федерация подкрепи сепаратистите в Донецк и Луганск. Основните постулати на руската политика и пропагандните опорни точки още тогава са фиксирани в наподобяващата руски фолклор песен: „Знае САЩ и знае НАТО – на нас не ни трябва чужда земя. Ние чуждо не взимаме, но ще си върнем нашето“. Авторите на пропагандната песен се заричат, че няма да бъде забравена нито една „изконно руска“ територия.

В момента тази песен се разучава в училища и детски градини, съобщават родители пред „Север.Реалии”. Майката на едно от децата, представена само с първото си име – Наталия, от съображения за сигурността ѝ, смята, че тази песен ще бъде основен лайтмотив за училищните прояви по повод руския Ден на победата 9 май.

В училищата пишат и специални „ободряващи“ писма до войниците на Русия в Украйна, а ръководствата на учебните заведения са получили указания да украсят сградите с военната символика – знаците „Z“ и „V“, допълва „Север.Реалии“.

https://youtu.be/V0ybx9TA0J0

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg