Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Имането от Форума на Сердика показано в изложба (снимки)

Археологическият музей представя най-значимите открития на 2015 година

Делвата и събраните в нея монети от съкровището, открито при разкопките пред хотел „Шератон“ в София. Снимки: Емил Георгиев - Имането от Форума на Сердика показано в изложба (снимки)

Делвата и събраните в нея монети от съкровището, открито при разкопките пред хотел „Шератон“ в София. Снимки: Емил Георгиев

През лятото на миналата година археологическите проучвания в северната част на площад „Света Неделя“ пред хотел „Шератон“ в София доведоха до неочаквани, но много важни резултати. Там, където се очакваше да бъде открит двореца на император Константин, се показаха останки от две антични сгради с изненадващи мащаби и солиден градеж. Ако надникнем над оградата на обекта и веднага след това минем през подлеза от другата страна на бул. „Тодор Александров“, за да хвърлим един поглед към Ларгото, можем съвсем ясно да видим разликата между автентични останки от Сердика и съвременна бутафория. Остава ни да се надяваме, че подобна подмяна няма да сполети и форума на Сердика…

Около средата на II век под пода на едно от помещенията е било укрито съкровище от 2976 сребърни монети – най-голямата колективна монетна находка, откривана някога в Сердика. Събираните от около 200 години монети са поставени в глинено гърне, върху което и издълбано името Селвий Калист. Това имане е малка част от всичко, което може да се види тези дни в Националния археологически музей.

В изложбата „Българска археология 2015“ са подредени находките от 24 обекта с различна хронология – от палеолита до късното Средновековие. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерата Козарника, Белоградчишко, праисторическите селищни могили Провадия – Солницата, раннонеолитното в Слатина -София, къснобронзовия некропол на Балей, Видинско, античните градове Аполония, Деултум и Августа Траяна, „скалния град“ Перперикон… Изложбата представя и постери от 50 обекта, различни като вид и хронология, по някои от които работата продължава.

Кремъчни сечива и брадви отпреди 40 хиляди години, керамични съдове и фигури от ранния неолит, огърлици, фигурки, култови предмети, златни украшения от късния енеолит, сребърни накити и монети, бронзови фигурки на Аполон и Хермес, мраморна глава – все от от III век, керамика и печати от VI-VII век, монетно съкровище и върхове на стрели и копия от X… Това са само част от откритията на българските археолози през 2015 г., показани в деветата поредна изложба, с която те представят най-значимите находки, открити в предходната година.

Керамични съдове и антропоморфна фигура от ранния неолит (5700-4900 г. пр.н.е.), открити в местността Деве боаз при Мурсалево

Впечатляващи са и находките от обектите, проучвани през 2015 година, открити при спасителни разкопки, заради работата по големи инфраструктурни проекти: неолитните селища при Мурсалево и Извор, къснобронзовото селище и късноантичния некропол при Северната скоростна тангента на София, антична вила до с. Драговищица, средновековния некропол на западната дъга на Софийския околовръстен път и на антична Сердика – в самият център на София под площад „Св. Неделя“, със съдействието на Столична община.

Изложбата в Археологическия музей е осъществена с подкрепата и участието на 15 регионални музея.

Култова масичка, костен предмет с врязана украса, свастиковидни каменни амулети (VI хилядолетие пр.н.е.), Слатина, София

Керамика от Аполония Понтика (втората половина на IV век пр.н.е.)

Керамични съдове и битови предмети от с. Петърч, некропола Балей Видинско и селище при Чепинско шосе (късна бронзова епоха)

Мраморна глава (края на II-III век) от археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора”

Мраморна ръка (II-III век) от археологическия резерват „Августа Траяна-Верея-Стара Загора ”

Стъклени съдове от Османския слой на обекта пред хотел „Шератон“ (XV-XVI) век

Стъклени съдове от Османския слой на обекта пред хотел „Шератон“ (XV-XVI) век

Сребърните монети от съкровището на Селвий Калист

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg