POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новите ограничения: Театрите и църквите остават отворени

Мерките целят да запазят повече хора живи и здрави до ваксината

Няма ограничения за разходки в парковете и градинките по време на карантината. Снимка: Площад Славейков - Новите ограничения: Театрите и църквите остават отворени

Няма ограничения за разходки в парковете и градинките по време на карантината. Снимка: Площад Славейков

Всички културни събития се отменят. Изключение се прави за театрите, които ще продължат да работят при 30% заетост на залите и при спазване на дистанция от 1,5 м и задължително носене на маски. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.

Епидемиологичната обстановка се удължава с още два месеца – от 1 декември до 31 януари. Строги ограничения се въвеждат за около месец – от 27 ноември, петък (вечерта), до 21 декември, понеделник. За този период се преустановяват присъствените учебни занятия във всички образователни институции – от яслите до университетите, както и извънкласните занятия, езиковите школи и всички детски центрове. Спира се провеждането на присъствени конгреси, конкурси, тиймбилдинги и симпозиуми.

Всички спортни занимания – колективни и индивидуални – се преустановяват, но само за лица под 18 години. Спортните мероприятия, включително тренировки и състезания, за лица над 18 години ще се провеждат, но без публика.

Затварят фитнес центровете, игралните зали и казината. Заведенията за хранене могат да работят само за доставка или за вземане на храна за домовете.

Колективните събирания и тържества от частен характер за повече от 15 души не са разрешени.

В търговските центрове трябва да затворят всички магазини, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, застрахователи, офисите на телекомуникационните оператори. Малките магазини извън търговските центрове могат да продължат да работят.

Забранени са и организираните групови екскурзии.

Ще бъдат отворени всички храмове – църкви, джамии и синагоги. Парковете и градините остават свободно достъпни. Не се въвежда вечерен час в нито една обществена сфера.

Противоепидемичните мерки, които правителството въвежда, са навременни и доста по-либерални от други държави, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. Правим това – продължи той, – защото човешкият живот е абсолютна ценност.

Според него е наложително да се даде възможност на здравната система да издържи. Резултати от карантината началникът на НОЩ обещава да обяви в края на втората седмица от ограниченията, когато заразените би трябвало да намалеят, смъртността се очаква да спадне през третата седмица.

„Да опазим повече хора живи и здрави до идването на ваксината”, призова ген. Мутафчийски.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС