VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Новите призми на Графа

След противоречивите триъгълници и вълната от шеги и възмущение в социалните мрежи – архитектите имат ново решение за емблематичната улица в София

Целта на призмите, според общината, е да повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии - Новите призми на Графа

Целта на призмите, според общината, е да повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии

Призми ще наследят неуспелите решения за ограничители на улица „Граф Игнатиев“ в София. След триъгълниците, оприличени в социалните мрежи на перки на акули или надгробни плочи, сега на емблематичното място в столицата вече има друго геометрично решение.

„500 ограничители във формата на призма с височина около 30 см ще маркират трамвайния път по ул. „Граф Игнатиев“, който е част от проекта за цялостно обновяване на централната зона IV на столицата“, се казва в съобщение от Столична община.

Посочва се, че целта на призмите е да повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии, тъй като ул. „Граф Игнатиев“ вече няма да има тротоари и е „първата в града със споделено пространство между минувачите и обществения транспорт“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

В съобщението се припомня, че първоначално идеята е била изобщо да няма ограничители, но след обществени дебати и становища на експерти, включително КАТ, те са били заложени. Първо били предложени кубове, каквито вече има на „Солунска“, но тъй като столичани ги „харесали“ и ги ползвали за „масички“ и „столове“, което „би било опасно“, решението отпаднало.

А финалният избор – на призмите, – имал и европейско приложение.

Предлагаме ви пълния текст на съобщението на „Транспорт за София“.

500 ограничители във формата на призма с височина около 30 см ще маркират трамвайния път по ул. „Граф Игнатиев“, който е част от проекта за цялостно обновяване на централната зона IV на столицата. В рамките на следващите дни ще бъдат монтирани първо 250 от ограничителите, а през предстоящите седмици – останалите. До поставянето на всички ограничители, в участъците, в които предстои монтажът им, ще има временна сигнализация от т.нар. бализи. Тяхната цел е да повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии, тъй като ул. „Граф Игнатиев“ вече няма да има тротоари и е първата в града със споделено пространство между минувачите и обществения транспорт. Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да отнемат най-малко място. Те ще са на разстояние през 3,40 м, каквато е нормата за безопасност.

Напомняме, че в първоначалния идеен проект за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ беше заложено изцяло споделено пространство без ограничители. При обществените дебати, както и последващите становища на експертите, включително и на КАТ, в проекта беше включено поставянето на ограничители. Проектантите предложиха монтирането на кубове, каквито вече има на ул. „Солунска“. Столичани ги харесаха и ги използват за „масички“ и „столчета“. Това обаче би било опасно в близост до трамвайните релси на ул. „Граф Игнатиев“. Бяха обсъдени и показани различни проекти, и идеи за друг тип ограничители. Окончателното решение са тези призми, каквито има в градове като Мадрид и Антверпен.

Центърът за градска мобилност започва кампания, с която напомня за връщането на трамвайните мотриси по ул. „Граф Игнатиев“. Флаери и плакати ще информират, че редът на движението е променен. Специално внимание ще се обърне на учениците от 6-то и 7-мо училище. След завършването на 300-дневния ремонт на улицата през следващата календарна година по „Граф Игнатиев“ няма да се движат и автомобили.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост