Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новият директор на Народния театър (засега) работи в Плевенския

Оскарас Коршуновас, Тимофей Колябин и Александър Морфов ще поставят на българска сцена по инициатива на Васил Василев

От ляво надясно: Василка Бумбарова (експерт в Плевенския театър), режисьорът Оскарас Коршуновас, драматургът Мая Праматарова и режисьорът Васил Василев. Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен - Новият директор на Народния театър (засега) работи в Плевенския

От ляво надясно: Василка Бумбарова (експерт в Плевенския театър), режисьорът Оскарас Коршуновас, драматургът Мая Праматарова и режисьорът Васил Василев. Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ - Плевен

Режисьорът Васил Василев започна да прилага директорската си програма за развитие на Народния театър в Плевен, разказа самият той пред „Площад Славейков“. След като Александър Морфов постави „Антигона“ на сцената на Плевенския театър, вместо да почака развръзката по случая с поста на Василев, на ред идват и световните режисьори, които в рамките на концепцията за развитие на Народния ще поставят в България.

Вижте още: ЧЕСТИТЯТ НА НОВИЯ ДИРЕКТОР НА НАРОДНИЯ, НО МИНИСТЪРЪТ ОТКАЗВА ДА ГО НАЗНАЧИ

В момента в Плевен е знаменитият литовски режисьор Оскарас Коршуновас, който проведе две срещи в театъра с публика от града под тематичното заглавие „Театърът като предчувствие“, при пълен капацитет на камерната зала, разказа Васил Василев. На срещата Коршуновас, който е едно от големите имена на европейския театър, е разказал за творческия си път, за лични моменти от своето творчество, за професионалните си амбиции. Коршуновас е лауреат на литовската Национална награда в областта на културата и изкуството, кавалер на ордените „Полярна звезда“ на шведския кралски двор, „Златен кръст“ на президента на Полша, на френския орден за изкуство и литература. Участвал е в най-големите и важни театрални фестивали в целия свят.

Режисьорът Оскарас Коршуновас в салона на Плевенския театър

Успехът идва при Коршуновас още на 20-годишна възраст, когато поставя „Тук ще бъде там“ по Хармс и Введенски (Fringe First Awards, Единбург, 1990). Оттогава е поставил над сто спектакъла в Литва, Европа, Китай, САЩ… Гастролирал е по целия свят, аплодиран е във Франция, Авиньон, за „Тартюф“, и в Норвегия, Осло, за „Пер Гюнт“. Сред новите му спектакли е „Вуйчо Ваньо“ на каталонски, признат от критиката за един от най-добрите спектакли за сезона в Испания.

Предстои Оскарас Коршуновас да постави спектакъл и в България, увери Васил Василев. Това едва ли ще стане преди края на календарната година, тъй като все още не са довършени административните процедури по назначението на вече избрания за директор на Народния театър „Иван Вазов“ Василев. Вероятно през 2023 г. зрителите ще могат да видят и постановка на Коршуновас на сцената на националния ни театър.

„Двама директори се срещнаха, за да работят – описа Васил Василев повода за посещението на Коршуновас.  – Аз всъщност съм директор на Народния театър, легитимно избран, но мога да работя (засега) само в Плевенския.“

Тази вечер Коршуновас ще гледа представлението „Опашката“ на режисьора Явор Гърдев, за да се запознае с възможностите на българските театрали.

В средата на месеца в Плевeн (или в София, в Народния) предстои да пристигне друг значим режисьор, артдиректорът на международния театрален фестивал „Територия“, Тимофей Кулябин, с когото Василев също има уговорка за съвместна работа в българския театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90