Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новият филм на Уди Алън открива фестивала в Довил

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“ няма разпространение в САЩ и Великобритания, но са му насрочени премиери във Франция, Италия, Хонконг, Гърция, Турция, Испания

Ел Фанинг и Тимоти Шаламе в кадър от „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ - Новият филм на Уди Алън открива фестивала в Довил

Ел Фанинг и Тимоти Шаламе в кадър от „Един дъждовен ден в Ню Йорк“

„Един дъждовен ден в Ню Йорк“, романтичната комедия на Уди Алън, която „Амазон“ отказа да разпространи, ще открие Американския филмов фестивал в Довил, Франция, следващия месец. Филмът с участието на Тимоти Шаламе, Ел Фанинг, Джъд Лоу и Селена Гомес ще дебютира за пръв път на фестивал на 6 септември, съобщава „Гардиън“.

Заснета през 2017 г., продукцията е за млада двойка и техния злополучен почивен уикенд в Манхатън. Филмът не бе пуснат по екраните, въпреки договора на Алън с „Амазон“, а причината са подновените обвинения в сексуален тормоз на доведената дъщеря на режисьора, Дилън Фароу.

Алън продължава да настоява, че е невинен по случая, като изтъква, че обвиненията на дъщеря му вече са били разгледани отдавна от следователите, но дело така и не е повдигнато. В знак на протест обаче две от звездите на филма, Селена Гомес и Тимоти Шаламе, дариха своите хонорари за движението „Time’s Up“, което подпомага жертвите на сексуален тормоз в развлекателния бизнес.

„Амазон“ също не остави обвиненията без отговор – компанията на Джеф Безос отказа да покаже готовия филм, дълго време бави премиерата му без каквото и да било обяснения, а по-късно обяви, че прекратява преждевременно договора си с режисьора.

Според фирмата, самите коментари на Алън за движението са ги подтикнали да прекратят съвместната им работа. В момента режисьорът води дело за обезщетения на стойност 68 млн. долара.

През януари 2018 г. Джъд Лоу коментира, че е „срамота“, че филмът няма да бъде пуснат по екраните.

Откакто „Амазон“ се отказа от правата върху филма, редица страни, сред които Франция, Италия, Гърция, Турция и Испания вече са насрочили премиерни дати. Все още няма дистрибутори от САЩ и Великобритания.

Световната премиера на филма бе в Полша през юни, излязоха и първи ревюта и повечето от тях са позитивни, като критиците изтъкват „прекрасните изпълнения“ на актьорите.

На филмовия фестивал в Довил през годините са показвани седем филма на Алън. Сега програмата гласи, че „отново кристализира мечтите и неврозите на алъновите герои“.

Междувременно, режисьорът вече приключи снимките на най-новия си филм в Сан Себастиан, Испания. Преди два дни, Джина Гершон (която участва във филма заедно с Кристоф Валц) благодари в Инстаграм на режисьора за съвместната им работа.

Вижте още: ГЛЕДАМЕ НА „КИНОМАНИЯ“ НОВИЯ ФИЛМ НА УДИ АЛЪН

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС