СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новият филм на Уди Алън открива фестивала в Сан Себастиан

Сюжетът на „Фестивалът на Рифкин“ - за сложните отношения в една семейна двойка

Джина Гершон и Луис Гарел в сцена от „Фестивалът на Рифкин“ - Новият филм на Уди Алън открива фестивала в Сан Себастиан

Джина Гершон и Луис Гарел в сцена от „Фестивалът на Рифкин“

„Фестивалът на Рифкин“, най-новият филм на Уди Алън, заснет миналата година, ще има световна премиера през септември. Продукцията ще открие 68-то издание на кинофорума в Сан Себастиан, но няма да участва в конкурсната програма.

На същия фестивал миналата година Алън обяви заглавието и с няколко изключения испанският град прие радушно режисьора, обвинен в сексуално насилие над доведената си дъщеря, и новия му проект.

Въпреки испанската и европейска подкрепа за режисьора, решението на събитието да открие програмата си с негов филм все пак ще привлече недоволство, отбелязва „Варайъти“. По-рано тази година мемоарната книга на Алън „Без връзка с нищо“ (Apropos of Nothing) смени две издателства, преди да бъде публикувана, след като „Ашет“ се отказа под натиска на доведения син на режисьора Ронан Фароу. През всичките над 20 години обвинения Алън остава категоричен в отричането им, а темата е засегната широко и в мемоарите му, които в крайна сметка излязоха на американския пазар под логото на издателство „Аркейд“.

Това ще бъде вторият път, в който филм на Алън открива фестивала в испанския град. За първи път това се случи през 2004 г. с продукцията „Мелинда и Мелинда“. В програмата на форума са тръгвали още „Манхатън“, „Пурпурната роза от Кайро“, „Вики Кристина Барселона“, „Зелиг“, „Каквото дойде“…

„Фестивалът на Рифкин“ е заснет за едно лято през 2019 г. в Сан Себастиан и околностите. Сюжетът на филма се завърта около женена американска двойка, която посещава фестивала в испанския град. Двамата остават запленени както от блясъка на събитието, така и от природните дадености на крайбрежието. Докато съпругата поддържа извънбрачна афера с „брилянтен френски режисьор“, съпругът ѝ се влюбва в красива местна жена, се казва в синопсиса на продукцията.

Продукцията е с участието на Кристоф Уолц, Елена Аная, Луис Гарел, Джина Гершон…

В продуцентския екип е компанията „Медиапро“, помогнала за осъществяването и разпространението на „Полунощ в Париж“ и „Вики Кристина Барселона“, който носи първи „Оскар“ за испанска актриса за Пенелопа Крус.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg