Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новият филм на Уес Андерсън – „любовно писмо към журналистите“ (видео)

Ангажиран е забележителен актьорски състав: Бил Мъри, Тилда Суинтън, Бенисио дел Торо, Ейдриън Броуди, Тимоти Шаламе...

Кадър от „Френският диспечер“ - Новият филм на Уес Андерсън – „любовно писмо към журналистите“ (видео)

Кадър от „Френският диспечер“

Излезе първи трейлър към новия, десети филм на Уес Андерсън „The French Dispatch“ (Френският диспечер). След уникален поглед към странните обитатели на „Гранд хотел Будапеща“ и разходка из „Островът на кучетата“, режисьорът предлага на зрителите „любовно писмо към журналистите“.

Филмът е вдъхновен от историята на списание „Ню Йоркър“, представено във филма под заглавието „Френският диспечер на свободата, Канзас ивнинг сън“ (The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun). Списанието излиза в измисления Енюи сюр Блазе, френски град от ХХ в.

В интервюта Андерсън обяснява, че филмът е за „американски журналист, базиран във Франция, който създава списание“.

„Това е повече портрет на този мъж, на този журналист, който се бори за правото да пише каквото иска. Не е филм за свободата на словото, но когато говориш за репортери, ти говориш за това какво се случва в реалния свят“, споделя режисьорът, цитиран от „Ентъртейнмънт Уийкли“.

Както обикновено във филмите на Андерсън, актьорският състав е забележителен. Бил Мъри е в ролята на Артър Хауицър, редактор на въпросното издание, а прототип на персонажа му е редакторът на „Ню Йоркър“ Харолд Рос. В ролите на авторите на списанието влизат Тилда Суинтън, Оуен Уилсън, Елизабет Мос, Фишър Стивънс, Грифин Дюн и Уолъс Володарски.

Бил Мъри като главния редактор на сп. „Френският диспечер на свободата, Канзас ивнинг сън“

Като арт дилър ще видим Ейдриън Броуди, Лоис Смит е колекционер, а в ролята на нейни сътрудници и роднини влизат Хенри Уинклър и Боб Балабан. Бенисио дел Торо е артист затворник, Леа Сейду е неговата муза и надзорничка, Джефри Райт и Франсис Макдорманд са журналисти. Ролите на студентите революционери Дзефирели и Жулиета са поверени на Тимоти Шаламе и Лина Кудри.

Това, разбира се, е само част от забележителния актьорски състав. В него са още Лив Шрайбър, Кристоф Уолц, Сърша Ронан, Едуард Нортън, Сесил дьо Франс, Анджелика Хюстън, Рупърт Френд…

Андерсън има седем номинации за „Оскар“ – за „Кланът Тененбаум“, „Фантастичният господин Фокс“, „В царството на пълнолунието“, „Гранд хотел Будапеща“ (три номинации) и „Островът на кучетата“.

Премиерата на филма е насрочена за 24 юли.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg