Новият филм на Уес Андерсън – „любовно писмо към журналистите“ (видео)

Ангажиран е забележителен актьорски състав: Бил Мъри, Тилда Суинтън, Бенисио дел Торо, Ейдриън Броуди, Тимоти Шаламе...

Кадър от „Френският диспечер“ - Новият филм на Уес Андерсън – „любовно писмо към журналистите“ (видео)

Кадър от „Френският диспечер“

Излезе първи трейлър към новия, десети филм на Уес Андерсън „The French Dispatch“ (Френският диспечер). След уникален поглед към странните обитатели на „Гранд хотел Будапеща“ и разходка из „Островът на кучетата“, режисьорът предлага на зрителите „любовно писмо към журналистите“.

Филмът е вдъхновен от историята на списание „Ню Йоркър“, представено във филма под заглавието „Френският диспечер на свободата, Канзас ивнинг сън“ (The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun). Списанието излиза в измисления Енюи сюр Блазе, френски град от ХХ в.

В интервюта Андерсън обяснява, че филмът е за „американски журналист, базиран във Франция, който създава списание“.

„Това е повече портрет на този мъж, на този журналист, който се бори за правото да пише каквото иска. Не е филм за свободата на словото, но когато говориш за репортери, ти говориш за това какво се случва в реалния свят“, споделя режисьорът, цитиран от „Ентъртейнмънт Уийкли“.

Както обикновено във филмите на Андерсън, актьорският състав е забележителен. Бил Мъри е в ролята на Артър Хауицър, редактор на въпросното издание, а прототип на персонажа му е редакторът на „Ню Йоркър“ Харолд Рос. В ролите на авторите на списанието влизат Тилда Суинтън, Оуен Уилсън, Елизабет Мос, Фишър Стивънс, Грифин Дюн и Уолъс Володарски.

Бил Мъри като главния редактор на сп. „Френският диспечер на свободата, Канзас ивнинг сън“

Като арт дилър ще видим Ейдриън Броуди, Лоис Смит е колекционер, а в ролята на нейни сътрудници и роднини влизат Хенри Уинклър и Боб Балабан. Бенисио дел Торо е артист затворник, Леа Сейду е неговата муза и надзорничка, Джефри Райт и Франсис Макдорманд са журналисти. Ролите на студентите революционери Дзефирели и Жулиета са поверени на Тимоти Шаламе и Лина Кудри.

Това, разбира се, е само част от забележителния актьорски състав. В него са още Лив Шрайбър, Кристоф Уолц, Сърша Ронан, Едуард Нортън, Сесил дьо Франс, Анджелика Хюстън, Рупърт Френд…

Андерсън има седем номинации за „Оскар“ – за „Кланът Тененбаум“, „Фантастичният господин Фокс“, „В царството на пълнолунието“, „Гранд хотел Будапеща“ (три номинации) и „Островът на кучетата“.

Colibri april 2017

Премиерата на филма е насрочена за 24 юли.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg