Новият фолклор: „Перник нема вода, мъка е голема“ (видео)

Ива Давидова с песен в граовски ритъм, посветена на пресъхналия язовир Студена

Народната певица Ива Давидова. Снимка: Стопкадър от видеото - Новият фолклор: „Перник нема вода, мъка е голема“ (видео)

Народната певица Ива Давидова. Снимка: Стопкадър от видеото

Жив е фолклорът, жив е! Макар и некъпани, макар и жадни, шопите все още имат сили да се смеят и да пеят за неволите си. Граовските ритми са вдъхновили нова песен, посветена на пресъхналия язовир Студена и липсата на вода в Перник. Народното творчество (с подчертан авторски привкус), жилаво и неизтребимо като българския народ, се приобщава към проблемите на съвремието.

Ето и част от текста на песента, изпълнена по граовски фолклорни мотиви от народната певица Ива Давидова:

Перник нема вода, мъка е голема,
вода нема и да има в язовир Студена.
Перничани здрави, ако са корави
и без вода могат къпани да одат.

Перник нема вода, мъка е голема,
вода нема и да има в язовир Студена.
Само да е здраве с вино и ракия
перничанье и без вода пак че се напия.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg