Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новият „Хан Аспарух“, монтиран от старите ленти

Реставрират оригиналния филм на Людмил Стайков с последен писък на кинотехниката

Картината на подобрения „Хан Аспарух“ ще бъде с качеството на „Игра на тронове“, твърди Добромир Чочов. Снимка: „Доли Медия Студио“ - Новият „Хан Аспарух“, монтиран от старите ленти

Картината на подобрения „Хан Аспарух“ ще бъде с качеството на „Игра на тронове“, твърди Добромир Чочов. Снимка: „Доли Медия Студио“

България днес има войска колкото да напълни националния стадион „Васил Левски“, но навремето кинаджиите ни са разполагали с Трета българска армия, за да заснемат баталните сцени във филма „Хан Аспарух“ (1981 г.). В годините на прехода обаче, и този, както и десетки други заглавия от Златния фонд на българското кино, постепенно бяха превзети от мухъл и разложение. До днес, когато „Доли Медия Студио“ се наема да даде такъв живот на някои филми, на какъвто те не са се радвали и на премиерата си.

„Хан Аспарух“ на режисьора Людмил Стайков ще бъде първият български филм, който ще бъде не просто реставриран, а и монтиран отново. От неговите три серии ще бъде създадена нова история с дължина 2,20 ч., съобщи пред „Площад Славейков“ Добромир Чочов, собственик на „Доли Медия Студио“. За да осъществи намерението си, той купува нова техника, единствена по рода си на Балканите.

Всичко, което е запазено в Националната филмотека от „Хан Аспарух“ като негатив или позитив, ще бъде ретуширано, ще бъдат изчистени всички драскотини по филма, ще бъде сканирано с най-високо качество – 5К с чиста ефективна площ за филмова лента 4К. По думите на Чочов, това моментално прави филма конвертируем като съдържание за международния пазар.

„На филмовия пазар все още има малко или въобще никаква филмова продукция, която е 4К – и „Хан Аспарух“, който реставрираме от оригинала, ще е 4К“, обяснява предприемачът.

Според него филмът ще изглежда не само в пълния си блясък – а така, сякаш е сниман в наши дни, със съвременни средства.

Стойко Пеев като хан Аспарух – след изчистването на лентата. Снимка: „Доли Медия Студио“

В опит да го провокираме, го попитахме дали картината ще изглежда като тази на „Игра на тронове“, с всички детайли на най-тъмните цветове на екрана.

„Да – отвърна Добромир Чочов, – така ще изглежда, защото този филм е заснет на лента „Кодак“ – това е може би първият филм у нас, заснет на „Кодак“, и съдържанието на негатива е максималното, което ние взимаме. Не използваме копие, а сканираме от самия негатив, прави се ново цветно разчитане и той ще изглежда абсолютно съвременен, с наситени цветове, черното ще си е черно, с дълбочина в кадъра, контраст…“

Откъде идва идеята за реставрацията на „Хан Аспарух“?

„Филмите, които се снимат напоследък – дори тези, които гледаме на оскарите – стават все по-камерни и минималистични като брой  участници, като действие, като масовки… А „Хан Аспарух“ е един от филмите-световни епоси. В създаването му са взели участие над 100 хил. души – освен тези пред камерата, още и хора, свързани с логистиката, с изработката на костюми, храна, командване… това е огромен по мащабите си филм, не само за онова време, той и в света е един от най-епичните филми. Затова предложих на Людмил Стайков да реставрираме този филм, двамата се съгласихме, че е хубаво да направим нов разказ, да увеличим динамиката, да премахнем някои моменти, защото днес тези три серии са трудно гледаеми като дължина. След като прие, купих сканиращата машина“, споделя Чочов.

Въодушевен от предстоящата работа по „Хан Аспарух“, бизнесменът решава да не се ограничи само с този филм. И в момента има план за реставрацията на 36 класики на българското кино, сред които са „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров, „Господин за един ден“ и „Двойникът“ на Николай Волев… Само политически необвързани филми.

Навремето звукът на „Хан Аспарух“ е бил моно, а днес ще бъде съраунд – и намерението на Чочов е това да бъде първият български Dolby Atmos филм. Само три столични кина разполагат засега с тази най-съвършена система.

„Но ще видим какво може да понесе като ефекти този филм, защото не е правен да звучи в такава среда“, казва той.

Васил Михайлов като хан Кубрат. Всички участници ще бъдат изненадани да видят този филм с качество, каквото не е имало и на премиерата му. Снимка: „Доли Медия Студио“

Американци преди години купиха трите серии на „Хан Аспарух“ и през 1984-а събраха историята в един филм. Тази  версия също вървя у нас – Аспарух и Кубрат говореха на английски с български субтитри. Интересна е причината, поради която американците купуват филма – въпреки че в него няма популярни по света актьори, нито режисьорът е такъв, а разказът в него за основаването на българската държава е интересен основно за нас. Купуват го заради мащабните сцени.

Новият „Хан Аспарух“ ще бъде предназначен за широката публика.

„Той е създаден специално за голям екран – казва Чочов. – С всички мащабни сцени и масовки, филмът би бил унищожен на малък екран. Искаме да му дадем нов живот и той да тръгне към зрителя от големия екран.“

Новият „Хан Аспарух“ ще бъде завършен през 2019-а. В рамките на годината ще бъде и неговата премиера.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС