Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новият Хитлер

Родриго Дутерте се сравни с фюрера и се зарече да избие 3 милиона наркозависими в родината си

Родриго Дутерте прекара първите си три месеца като президент в активно насърчаване на убийствата на всеки въвлечен в необузданата в страната търговия с наркотици – включително предполагаеми зависими. Снимки: ЕПА/БГНЕС - Новият Хитлер

Родриго Дутерте прекара първите си три месеца като президент в активно насърчаване на убийствата на всеки въвлечен в необузданата в страната търговия с наркотици – включително предполагаеми зависими. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Да сравниш съвременен политик с Хитлер би било смело начинание – и със сигурност може да ти навлече неприятности. Но когато президентът на една държава сам го направи, ситуацията драматично се променя. Името му е Родриго Дутерте, управлява Филипините от 100 дни, и води кървава война срещу престъпността в страната си, като заявява открито, че „би бил щастлив“ да избие милиони наркозависими.

По време на пресконференция в родния си град Давао, бившият прокурор, а днес президент, коментира през журналисти, че негови критици са го нарекли „братовчед на Хитлер“.

„Ако Германия имаше Хитлер, то Филипините имат… – каза Дутерте, замълча за кратко и посочи себе си. – Хитлер изби три милиона евреи… тук има три милиона наркомани. Те са тук. Бих бил щастлив да ги избия.“

Според историците повече от шест милиона евреи стават жертва на нацистите и съюзниците им преди и по време на Втората световна война, напомня „Гардиън“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Близка на наркозависим мъж, който е бил убит по време на полицейска операция

Близка на наркозависим мъж, който е бил убит по време на полицейска операция

Германското правителство вече заклейми изказването на Дутерте като неприемливо.

„Невъзможно е да се правят каквито и да е препратки към безпрецедентните зверства на Холокоста“, заяви говорител на външното министерство в страната.

Негативно се изказа и Роналд Лоудър, президент на Световния еврейски конгрес. По неговите думи коментарите на Дутерте са „възмутителни“ и той трябва да се извини за тях. Според Лоудър наркозависимостта е сериозен проблем, но казаното от президента на Филипините не само е откровено коравосърдечно, но и демонстрира потресаващо неуважение към човешкия живот.

Дутерте прекара първите си три месеца като президент в активно насърчаване на убийствата на всеки въвлечен в необузданата в страната търговия с наркотици – включително предполагаеми зависими, като така предизвика гнева на редица правозащитни групи.

Родриго Дуверте е президент от малко повече от три месеца

Родриго Дутерте е президент от малко повече от три месеца

До момента са убити повече от 3500 дилъри и наркомани. Около една трета от тях са жертва на полицейски операции, но по-голямата част са застреляни от въоръжени граждански милиции. Дутерте публично окуражи хората да убиват наркозависими и обеща да не преследва съдебно полицията за екзекуциите им.

„Знаете моите жертви – каза в петък президентът. – Искам всички те да са престъпници, за да реша проблема на родината си и да спася следващото поколение от гибел.“

По-рано 71-годишният Родриго Дутерте направи скандални коментари и за чуждестранни държавни лидери – след като те критикуваха вътрешната му политика. Президентът се изказа например за Обама:

„Вярвате твърде много в Америка. Повярвайте в нас“.

Полицейски инспектор разглежда тялото на наркодилър, убит на улицата от неизвестни лица

Полицейски инспектор разглежда тялото на наркодилър, убит на улицата от неизвестни лица

В средата на септември и Европейският парламент прие резолюция, според която наркотрафикът и насилието във Филипините „остават сериозна и национална тревога“, но също и че съществува притеснение „от високия брой убити по време на полицейски операции в контекста на интензивната антипрестъпна и антитрафикантска кампания“.

Но Дутерте отговори прямо и на това:

„Като чета осъждането на Европейския съюз, им казвам – нач***йте си го. Търсите изкупление за своите грехове. Сега те не допускат изключения, защото чувстват вина. Кого съм убил аз? Дори да приемем, че е истина? 1700? А колко са избили те?“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах