Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Новият министър на културата: Надявам се нашият отбор да е достоен

Велислав Минеков предаде щафетата

Министър Атанасов благодари на Велислав Минеков за готовността да му окаже помощ. Изрази  и усещането си, че управлението на проф. Минеков, макар и краткотрайно, ще остави следа в българската култура с борбата срещу корупцията и за справедливост. Снимка: Министерство на културата - Новият министър на културата: Надявам се нашият отбор да е достоен

Министър Атанасов благодари на Велислав Минеков за готовността да му окаже помощ. Изрази и усещането си, че управлението на проф. Минеков, макар и краткотрайно, ще остави следа в българската култура с борбата срещу корупцията и за справедливост. Снимка: Министерство на културата

„Надявам се, че нашият отбор, който идва, ще е достоен наследник в Министерството на културата“, каза новият министър на културата Атанас Атанасов, влизайки в повереното му държавно ведомство. На кратка церемония служебният министър Велислав Минеков предаде поста на 31 години по-младия си колега.  

„Време да се погрижим за българската култура, време е всички ясно да видят нашата посока, да действаме предвидимо и спокойно, най-вече със съзнанието, че това е важно за всички нас, за цялото ни общество и за националната ни репутация. Време е да действаме“, призова министър Атанас Атанасов, цитиран от пресцентъра.

Атанасов заяви, че от първия ден като министър иска да започне с мечтите и особено с невъзможните мечти:

„Аз вярвам, че за тези мечти си заслужава много да се бориш. Това знам от собствен опит, знам го с упоритостта на младия човек, който не може да се примири с клишето, че така просто няма да стане“.

„Ако в момента е мечта България да се превърне в утвърден културен център на световната карта, значи си заслужава най-много да се борим за това – с всички усилия“.

ПРОЕКТ ЗА ПРЕКРАСНО БЪДЕЩЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА?

„Попадате в едно блато, заразено от корупция. Трябва да бръкнете дълбоко в миналото така, както го направих и аз. Върнете всички откраднати имоти, върнете средствата. Съберете кураж да направите това, което аз не успях“, каза Минеков на Атанасов. Снимка: Министерство на културата

В първото си слово като министър Атанасов каза, че трябва да полагаме усилия културата да достига до възможно повече хора, „защото тя е тъканта, която ни свързва в общност, тя ни дава идентичност“. Той подчерта, че имаме наистина много какво да покажем от родната култура, затова той смята, че тя и историята ни трябва да са достъпни до хората, да бъдат близки и желани.

„Сякаш през времето са се натрупали твърде много пропуснати възможности, като прах, и това пречи на културата ни да създаде продукт на световно ниво. Вярвам, че сега е моментът да започнем промяната – с качествени закони, с решителност и с искрено желание. Смятам, че е крайно време да спрем с нагласата първо да си оправим икономиката, а културата да я мислим после. Културата е икономика и това ще ви кажат във всяка една цивилизована държава.“

Според Атанасов културата трябва постепенно да започне да се завръща към нормалното след Ковид-ограничения.

„Оказа се, че културата е много по-ценна за живота ни, отколкото осъзнаваме. Тя ще бъде приоритет на новото управление. И една от първите задачи, с които ще започнем, е дълго отлаганата Стратегия за развитието на българската култура за следващите десет години“, каза министър Атанас Атанасов.

Вижте още: КОЙ Е АТАНАС АТАНАСОВ, ПРЕДЛОЖЕН ЗА МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах