Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Новият министър на културата: Разчитам на заразното добро

Всеки в културата да превъзмогне своето его в името на общата кауза - формулата на Атанас Атанасов за справяне с проблемите

Министър Атанас Атанасов ще работи срещу „упадъка на смисъла на това да се занимаваш с изкуство“. Снимка: Зара Русева/БГНЕС - Новият министър на културата: Разчитам на заразното добро

Министър Атанас Атанасов ще работи срещу „упадъка на смисъла на това да се занимаваш с изкуство“. Снимка: Зара Русева/БГНЕС

Заразно добро, здрав разум и превъзмогване на егото в името на общата кауза – това е философията, на която ще разчита новият министър на културата Атанас Атанасов. Днес той се представи заедно с екипа си за пръв път пред медиите, откакто бе избрано новото правителство. Атанасов обяви приоритетите си като министър – на първо място изработването на Национална културна стратегия, а също и три основни теми: „достъпа до култура, качествения културен обмен на международно ниво и опазването и използването на нашето богато историческо наследство“.

Атанас Атанасов се представи първо в личен план – 31-годишен е, семеен от 2 години, жена му е българка. Заяви, че заминаването му от България, за да учи „актьорство“ в колежа „Уитман“ в Ню Йорк, винаги е било приемано от него не като бягство, а по-скоро като пътешествие за събиране на опит – и представата, че някой ден ще се завърне в България, винаги е стояла у него.

Министърът сподели огромното си вълнение и отговорност към онова, което му предстои.

„Дълбоко вярвам в богатството на българската култура и съм убеден, че освен с нашето славно минало и красиви традиции, ние имаме потенциала да се гордеем с едно светло и обещаващо бъдеще – бъдеще, в което аз виждам България да заеме своето достойно място на световната карта – каза Атанасов. – Ще разчитам най-вече на заразното добро. Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки от нас да превъзмогне собственото си его в името на общата кауза.“

Министърът определи културния контекст у нас в момента като „леко мрачен“ – заради „упадъка на смисъла на това да се занимаваш с изкуство, омаловажаването на творческите професии в Ковид-кризата…“. Всички трябва да бъдем ангажирани във връщането на българската култура там, където ѝ е мястото, каза Атанасов:

„Процесът няма да е лек, ще изисква смяна на гледни точки, висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, прозорливост, но най-вече поглед към един много по-широк и далечен хоризонт, защото в крайна сметка плодовете на това, което посеем днес, ще останат за следващите поколения“.

Всеки един от заместниците на министър Атанасов се представи сам пред медиите и обясни за кои сектори ще отговаря. Юрий Вълковски разкри, че е осъдил Министерството на културата през 2008 г. за отказан достъп до информация. Той заяви убеждението си, че министерството не отговаря само за държавната култура, то според него е „фасилитатор на много по-широк кръг от инициативи“. Архитектът проф. Бойко Кадинов оповести амбицията си да внесе в парламента проекти за промени в законите за културното наследство и за меценатството.

На въпрос от Би Ти Ви дали министърът е запознат как е представена България на изложението „Експо“ в Дубай, „срещу бюджет от 7 млн. лева е представена марка сирене, изкуствени рози и фотографии на две манекенки, една от които е свързана с издирвания Таки, другата – с Валентин Златев“, Атанасов отвърна, че не следи темата, запознат е донякъде със случая, но за участието ни на „Експо“ не отговаря Министерството на културата. Заместничката му Кондакова допълни, че участието ни е организирано от Министерството на икономиката и „за да се избягват подобни ситуации, министерствата трябва повече да си взаимодействат“.

За нулевата година в българското кино зам.-министър Кондакова припомни, че неизползваните 18 млн. лв. са прехвърлени в събирателна сметка и министерството ще работи за максимално бързото им разпределение, за да продължи киното работа с бюджета за 2022 г.

От „България он Еър“ посочиха пред министъра, че има критики срещу нашия избраник за участие на Венецианското биенале, на което Атанасов отвърна, че не е редно да променя решението на журито, което е било единодушно.

Запитан от „Дневник“ дали ще продължи започнатото от служебния министър Минеков извеждане на ГЕРБ от офисите, които партията заема в сградата „Проно“ до НДК, министърът заяви, че в момента тече юридически анализ на казуса и когато се изяснят нещата, ще процедират по закон.

На въпрос на „Площад Славейков“ дали посещава културни събития и дали познава институциите и авторитетите в българската култура, министърът заяви, че последно е посетил спектакъла „Бурята“ в Народния театър и много се е впечатлил. Би искал да посещава културни събития всеки ден, но не било възможно, „за да свършим работата, която сме си поставили“. Министърът смята да направи всичко възможно хората да го виждат на събития – защото „той е там заради тях, а и като ценител за него това е изключително голямо удоволствие“.

А за критиките по негов адрес във Фейсбук отвърна, че това са „шумни и въодушевени хора“, но не следи какво казват, защото е „тук, за да върши конкретна работа“.

По въпроса със супермаркета „Кауфланд“ в Централните столични хали арх. Бойко Кадинов заяви, че „не трябва да се гледа на инвеститора като на злодей, който идва непременно да разруши този обект – той трябва да влезе в агремана, който не само да реставрира, но и да произведе бъдеще“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах