Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новият роман на Орхан Памук – за чумна епидемия, за да оценим колко е хубаво да си жив

Писателят разказва мащабна история под формата на трилър

В „Чумни нощи“ Орхан Памук разказва за страха и хаоса, които съпътстват човечеството, затворено на своя малък остров – Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Новият роман на Орхан Памук – за чумна епидемия, за да оценим колко е хубаво да си жив

В „Чумни нощи“ Орхан Памук разказва за страха и хаоса, които съпътстват човечеството, затворено на своя малък остров – Земята. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият роман на Орхан Памук „Чумни нощи”, който излезе на български тази седмица, се определя като литературното събитие на годината, твърдят издателите му от „Еднорог“.

Сюжетът е подозрително актуален, макар действието на историческия трилър да се развива преди повече от 100 години. На малък остров, на който съжителстват мюсюлмани и християни, избухва чума и мирът е загубен завинаги. На фона на взаимни обвинения, ярост, смърт се развива и завладяваща криминална интрига.

В „Чумни нощи“ се разказва за карантина, културни и религиозни спорове, предразсъдъци, война, но най-вече – за страха и хаоса, които съпътстват човечеството, затворено на своя малък остров – Земята. Изграден е по познатата, успешна и красива формула, към която се придържа Умберто Еко в „Името на розата“ – историческа мащабност, съчетана с детайлно построена трилърова фабула.

„Когато се изправяме пред катаклизъм като коронавируса или нещо по-страшно – чумата, ние се променяме, научаваме преди всичко колко хубав е животът, колко е хубаво да си жив. Затова исках да напиша роман за чумата, защото смъртта ни учи колко е прекрасен животът”, казва авторът за своята книга.

Орхан Памук отдавна си извоюва славата на писател, познаващ много добре човешката природа. Затова донякъде камерно, но всъщност в подтекста – изключително мащабно, той описва последиците от една епидемия сред хората – от отричането до парализиращия страх. Намесата на официалните власти е само средство да бъдат разпалени страстите.

Историческият роман е част от повествованието за края на Османската империя, което пронизва много от книгите на Памук. И макар да смесва фантазия с реалност, картината, описваща нашия регион, е плътна и достоверна. Този сблъсък на идеи и вярвания, на дистанция и ангажираност, така характерен за Балканите, едновременно връща в миналото и чертае контурите на настоящето.

Орхан Памук е най-продаваният турски писател в световен мащаб, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Книгите му са преведени на повече от 60 езика. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г. за цялостно творчество. През 2003 г. печели международната награда IMPAC за романа си „Името ми е Червен“. Лауреат на Наградата за мир за 2005 г., присъждана от организацията на немските книготърговци. Лауреат на френската награда „Медичи“ за най-добър чуждестранен роман за 2005 г. за „Сняг”. През 2005 г. става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а списание „Тайм“ го включва сред 100-те най-влиятелни личности в света.

Преводът на „Чумният остров“ е на Ивайло Хранов.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg