Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Новият руски учебник по история: Европа е воювала с Хитлер против СССР

В часовете „по патриотизъм” ще учат децата, че не е страшно да се умира за Родината

Деца се катерят по старо руско оръдие от Втората световна война, монтирано като паметник на улица в Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Новият руски учебник по история: Европа е воювала с Хитлер против СССР

Деца се катерят по старо руско оръдие от Втората световна война, монтирано като паметник на улица в Москва, Русия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов учебник по история, в който да пише, че през Втората световна война Европа се е обединила около Хитлер срещу СССР, подготвят в Русия. За инициативата съобщи Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията към Федералното събрание на РФ.

По думите ѝ, публикувани в официалния държавен сайт на Съвета на федерациите, „сериозен пропуск е това, че в досегашните учебници не се говори, че против Съветския съюз е воювала не само хитлеровата Германия, но и армиите на Италия, Румъния, Словакия, Финландия, Хърватия, латвийски и естонски легиони. За Третия райх са работили предприятията в почти всички европейски страни, не само в окупираните от Хитлер. С други думи, Великата отечествена война е била не само против нацистка Германия, но и срещу обединилата се около нея Европа. Актуалността на този аспект на фона на ставащото в света днес е очевидна“.

Днес в Русия започна първият учебен ден и по заповед на президента Путин от 1 септември 2022 г. всяка учебна седмица във всички училища в страната ще започва с издигане на руското знаме и изпълнение на руския химн. Предвидени са и ежеседмични уроци „по патриотизъм“. В методичните указания, спуснати от руското Министерство на образованието, е уточнено какво ще трябва да преподават учителите:

„Учителите трябва да доведат третокласниците до мисълта, че „щастието на Родината е по-скъпо от живота“ и че за Родината „не е страшно да се умре“. Петокласниците трябва да бъдат убеждавани, че „военната помощ на колективния Запад увеличава броя на загиналите в спецоперацията“. На гимназистите трябва да им се дава като пример „героят, примамил украински нацисти на минирано поле“.

Вижте още: РУСИЯ – ДЪРЖАВАТА НА ПОБЕДИЛИЯ МИЛИТАРИЗЪМ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах