POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Новият „Спайдърмен“ на ръба да измести „Аватар“ по приходи в САЩ

Шестият най-касов филм за всички времена в световен мащаб

Зендая и Том Холанд в „Спайдърмен: Няма път към дома“ - Новият „Спайдърмен“ на ръба да измести „Аватар“ по приходи в САЩ

Зендая и Том Холанд в „Спайдърмен: Няма път към дома“

„Спайдърмен: Няма път към дома“ стана третият най-касов филм за всички времена в САЩ само осем седмици след премиерата си, съобщава „Холивуд Рипортър“. Блокбъстърът за един от най-обичаните супергерои на „Марвел“ задмина по приходи от билети „Аватар“ в САЩ, но е далеч от същото постижение в глобален мащаб.

Само през изминалия уикенд филмът е привлякъл приходи от 9,6 млн. долара в САЩ и към 6 февруари отчита 749 млн. долара в американския боксофис. По-малко от милион го дели от момента, в който ще задмине приходите от 749,8 млн. долара, събрани от „Аватар“ на Джеймс Камерън. Очаква се, че това ще се случи до вторник, 8 февруари. Резултатите важат само за американския пазар и не взимат под внимание инфлацията.

Трите най-касови филми в САЩ към момента са „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ (936,7 млн. долара), „Отмъстителите: Краят“ (858,4 млн. долара) и „Аватар“, като се очаква до дни до третата позиция да се изкачи „Спайдърмен“.

В световен мащаб обаче „Спайдърмен“ е далеч от постижението на „Аватар“. „Няма път към дома“ все пак мина психологическата граница от 1 млрд. долара – а това е особено важно за кинопазара, който все още търпи последиците от Ковид-19. Още повече, че филмът постигна това, без да е излизал на най-големия пазар в света – Китай, изтъква „Варайъти“. Със своите 1,74 млрд. долара приходи в световен мащаб „Няма път към дома“ е шестият най-касов филм в историята.

„Аватар“ от 2009 г. остава на първото място със своите приходи от 2,84 млрд. долара. За кратък период от време филмът бе детрониран от „Отмъстителите: Краят“, но през март 2021 г. „Аватар“ бе пуснат повторно в китайските киносалони и бързо си възстанови първата позиция в боксофиса.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90