Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Новият венец на Божидар Димитров бил от Троянската война

Директорът на НИМ обяви, че артефактът е със 1200 години по-стар, отколкото смяташе ден по-рано

Жалко, че Омир е пропуснал да опише тракийския владетел, получил венеца, който повече от 3000 години по-късно бе подарен на Божидар Димитров. - Новият венец на Божидар Димитров бил от Троянската война

Жалко, че Омир е пропуснал да опише тракийския владетел, получил венеца, който повече от 3000 години по-късно бе подарен на Божидар Димитров.

Ексклузивен сензационен шок от Националния исторически музей! В писмо до медиите, подписано от директора на института Божидар Димитров, се посочва, че новодареният тракийски златен венец всъщност не е от I век пр. Хр., а е… свързан с Троянската война, Омир и „Илиада“.

Специалистите в НИМ и техни колеги от столични музеи яростно са спорили за датировката на царския венец, пише Димитров. Според него първоначалната датировка от I в. пр. Хр. е неточна – неназовани експерти по бронзовата и ранножелязната епоха твърдят, че артефактът е с 1200 години по-стар.

„Носещата златни листа лента, при всички известни досега тракийски венци от V–I в. пр.н.е., е оформена като обла златна клонка, а при новопостъпилия венец е елипсовидна плоска лента, каквито има при златните венци от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и хубавата Елена – се казва в съобщението. – Известно е, че много вождове на тракийските племена са били наемани на страната на Троя в десетгодишната война. Един от тях, цар Рез, дори е бил убит от Одисей. Очевидно някой от другите е останал жив и е бил възнаграден със златен троянски венец.“

Генезисът на венеца бе приближен малко повече до Сирия.

Генезисът на венеца бе приближен малко повече до Сирия.

Така само за 24 часа венецът се оказа троянски – но в притежание на тракиец, с повече от хилядолетие по-стар, а и част от най-великата война в историята на древния свят. А също генезисът му бе приближен малко повече до Сирия, където от НИМ във вторник се шегуваха, че по онези времена не им е известно да е имало траки.

Не това обаче беше експертното мнение на проф. Иван Маразов, макар и той да видя ценния предмет само на снимка, а не наяве. Потърсен за коментар от „Площад Славейков“ във вторник, Маразов обясни, че накитът вероятно е женски, не е уникален и дори не е рядък, подобни вече са намирани по нашите земи.

Разбира се, винаги стои на дневен ред възможността след падането на Троя оттам да са продължили да изпращат през вековете подаръци за славните тракийски войни…

В редакцията на „Площад Славейков“ не сме професори и може и да грешим. Затова публикуваме (без редакторска намеса) и експертния текст от Божидар Димитров, включително заглавието му.

Венецът е от времето на хубавата Елена?

„От тази сутрин специалистите на Националния исторически музей /НИМ/ и техни колеги от столични музеи са в яростна научна дискусия относно възрастта на златния царски тракийски венец, който вчера бе дарен на директора на НИМ, а той на свой ред го дари на музея.

Както е известно, първоначално той бе датиран в I в. пр.н.е. Но ред специалисти по бронзовата и ранножелязната епоха твърдят, че венецът е с 1200 години по стар. Носещата златни листа лента, при всички известни досега тракийски венци от V–I в. пр.н.е., е оформена като обла златна клонка, а при новопостъпилия венец е елипсовидна плоска лента, каквито има при златните венци от времето на Троянската война в областта на града на Приам, Хектор и хубавата Елена.

Известно е, че много вождове на тракийските племена са били наемани на страната на Троя в десетгодишната война. Един от тях, цар Рез, дори е бил убит от Одисей. Очевидно някой от другите е останал жив и е бил възнаграден със златен троянски венец.

Проф. Божидар Димитров – Директор“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg