Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ново издание на „Властелинът на пръстените“ за първи път ще включи рисунки от Толкин

Писателят не вярвал във възможностите си и не представил илюстрациите на издателя си

Гората на Лотлориен през пролетта, така както си е представял Толкин владението на елфите. Илюстрация: Попечителски тръст на Дж. Р. Р. Толкин/„Харпър Колинс“ - Ново издание на „Властелинът на пръстените“ за първи път ще включи рисунки от Толкин

Гората на Лотлориен през пролетта, така както си е представял Толкин владението на елфите. Илюстрация: Попечителски тръст на Дж. Р. Р. Толкин/„Харпър Колинс“

Рисунки и скици на Джон Р. Р. Толкин, правени докато е писал „Властелинът на пръстените“, за първи път ще бъдат включени в ново издание на романа, съобщава „Гардиън“. През 1954 г. само две от рисунките, създадени от автора, намират място на страниците на първия том „Задругата на пръстена“ – те изобразяват Портите на Дурин и надписа на гробницата на Балин. В новото издание на „Харпър Колинс“, което ще излезе на англоезичния пазар през октомври, илюстрациите са 30.

Макар и писателят винаги да се е отнасял скептично към възможностите си, няколко негови рисунки се появяват в „Хобит“, а илюстрациите му към други произведения винаги са били посрещани с възхищение от почитателите. Професорът е споделял обаче, че останал „много съкрушен“ от коментарите на един критик, който заявил, че рисунките му „никак не са равностойни на литературния му талант и въображение“, и то защото го намирал за напълно прав.

Докато пишел „Властелинът на пръстените“ през 1939 г., Толкин казал на издателя си, че процесът е „трудоемък“ и „няма да има време или енергия за илюстрации“.

„Никога не съм можел да рисувам добре, а дори и най-беглите намеци на илюстраторски талант изглежда напълно са изчезнали. Карта (много необходима) е всичко, което ще успея да направя“, казва писателят на издателството.

Кулата Ортанк. Илюстрация: Попечителски тръст на Дж. Р. Р. Толкин/„Харпър Колинс“

Но всъщност, докато създава историята на Сам, Фродо и опасната им мисия за унищожението на Единствения пръстен, Толкин прави поредица от рисунки, илюстрации, карти и скици, повечето от които трябва да подкрепят визуално все по-разрастващата се история от Средната земя. Рисунките не са непознати на най-големите почитатели на творчеството на Толкин – синът му Кристофър ги събира в изданието „Рисунки от Дж. Р. Р. Толкин“, появяват се и в „Дж. Р. Р. Толкин: Художник и илюстратор“, но широката публика ще се запознае с тях за първи път като допълнение към ново издание на „Властелинът на пръстените“ от „Харпър Колинс“.

„Подобно на много млади читатели, аз също бях запленен от очарователните и предизвикващи въображението илюстрации в „Хобит“ – казва Крис Смит от издателството. – Тези рисунки, особено символът, който се появява на корицата, са станали също толкова обичани, колкото историята, за която са създадени. И все пак самият им автор е бил скептичен и пренебрежителен към очевидния си талант на художник. Тази скромност е довела дотам, че сравнително малко от произведенията му са били показвани приживе и само изследователи на творчеството му са ги публикували в книгите си след това.

Повечето от илюстрациите на Толкин, казва Симт, „изглежда са създадени за лична употреба, за него или за децата му“.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС