Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ново мощно оръжие за фалшиви новини (видео)

Плашещ хибрид между Стив Бушеми и Дженифър Лорънс обиколи света

Стив Бушеми гледа с недоумение клипа, в който лицето му е наложено върху това на Дженифър Лорънс. Снимка: Стопкадър - Ново мощно оръжие за фалшиви новини (видео)

Стив Бушеми гледа с недоумение клипа, в който лицето му е наложено върху това на Дженифър Лорънс. Снимка: Стопкадър

Видеоклип отпреди седмица, в който лицето на актьора Стив Бушеми е съчетано с тялото и гласа на звездата от „Игрите на глада“ Дженифър Лорънс, вече има милиони гледания в социалните мрежи. Клипът е публикуван в Туитър от американския журналист Микаел Тейлин (свързан с крайнодесния сайт за конспиративни теории „Инфоуорс“, но в случая това няма значение).

Във видеото хибридът „Лорънс-Бушеми“, облечен(а) с червена рокля, говори на пресконференция по повод наградите „Златен Глобус“. Един от коментиращите в Туитър отбелязва съвсем уместно, че гледането му предизвиква „тревожни“ чувства, но все пак е „увлекателно“.

Клипът е създаден с помощта на нов тип технология, известна като deepfake, която позволява налагането на лица върху чужди тела във видеоклипове. При това наложените фалшиви лица запазват мимиката на оригиналните и сякаш говорят те. Но и гласът може да бъде заменен с друг.

В своето „Късно вечерно шоу“ Стивън Колбер показа този клип пред своя гост Стив Бушеми. Актьорът го изгледа с недоумяващо изражение и първата му реакция бе да се пошегува, че никога не е изглеждал „толкова добре“. След това обаче допълни:

„Тъжно ми става, като си помисля колко време е изгубил някой, за да направи това нещо“.

Създаването на клипа вероятно не е отнело много време – тези технологии се развиват и поевтиняват бързо и скоро може да се окажат общодостъпни. И на нас ни става тъжно, а също и тревожно, когато се опитаме да си представим какво може да направят с тази технология безскрупулни хора от медиите, порносайтовете или там, където безскрупулните са най-много – в политиката.

Няма да е голяма изненада, ако скоро се появи видео, в което Сорос лично признава, че е финансирал убийството на президента Кенеди, терористичната атака срещу Световния търговски център и може би предизборната кампания на Хитлер. С помощта на тази deepfake-технология и при нарастващо доверие във всякакви конспиративни теории, за мнозина ще изглежда съвсем убедително.

Междувременно вчера – 7 февруари, Микаел Тейлин публикува нов клип в акаунта си с коментар, че това е най-плашещото нещо, което е виждал. Става дума за видео с Доналд Тръмп, в което лицето му е смесено с очите и мимиката на британския актьор Роуън Аткинсън в образа на мистър Бийн. В този клип е манипулирана и речта на президента – тя е сглобена от някои от най-популярните му и най-критикувани изказвания.

Засега (доколкото знаем) най-популярните deepfake клипове служат само за забавление. Но е очевидно, че разпространителите на фалшиви новини вече разполагат с още едно мощно оръжие. С помощта на интернет и deepfake много убедителна, но фалшива информация може за броени секунди да бъде разпространена по целия свят. Английската дума за това е viral – като вирус (въпреки че нито един друг вирус не може да обиколи света за секунди). А единствената защита от този „вирус“ е „комбинирана ваксина“, включваща добро образование, в което задължително да влиза и обучението по критично мислене, плюс качествени медии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90