Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ново обвинение в секстормоз във френското кино

След като видяла документалния филм за Майкъл Джексън, Адел Анел решила, че не бива да мълчи

Адел Анел в стопкадър от видеоинтервюто пред сайта „Mediapart“ - Ново обвинение в секстормоз във френското кино

Адел Анел в стопкадър от видеоинтервюто пред сайта „Mediapart“

Прокуратурата в Париж разследва френския режисьор Кристоф Ружиа, след като френската актриса Адел Анел го обвини, че я е подлагал на сексуален тормоз, когато е била между 12- и 15-годишна. Анел, която сега е на 30, за първи път разказа подробно за обвиненията си срещу Ружиа в неделя пред френския разследващ уебсайт „Mediapart“.

Френската звезда, която впечатли критиците от двете страни на Атлантика с ролята си в „Portrait Of A Lady On Fire”, заяви, че е била жертва на „постоянни сексуален посегателства“, „принудителни целувки“ и докосвания в продължение на три години, докато е работила по заснемането и промотирането на дебютния си филм „Дяволи“.

„Дяволи” проследява перипетиите на 12-годишни брат и сестра, изоставени от рождението си.

Адел Анел в кадър от „Дяволи”

Режисьорът Кристоф Ружиа отрече обвиненията, а адвокатите му заявиха, че „категорично опровергава“ всяко едно от тях. Той настоя, че отношението към Анел е било единствено „професионална привързаност“.

Но актрисата разполага с любовни писма, за които твърди, че са ѝ изпращани от Ружиа. Бившата партньорка на режисьора е разказала пред сайта, че го е напуснала, след като той ѝ е признал, че е влюбен в Анел и я докосвал неуместно.

Адел Анел, която в „Дяволи” играе момиче с аутизъм, заявява в интервю за сайта, че се е решила да говори публично за преживяното, след като е гледала документалния филм за децата жертви на американската поп звезда Майкъл Джексън. Тя допълва, че решителността ѝ се е засилила, след като е разбрала, че Ружиа се готви отново да снима филм с непълнолетни момичета.

Всичко по темата МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН И ДЕЦАТА В ЖИВОТА МУ

Режисьорът е изгонен

Актрисата, спечелила редица награди, включително два „френски Оскара”, както наричат наградите „Сезар”, съобщи, че Ружиа „е въвел система, която да я изолира от близките ѝ и той да бъде насаме с нея всеки уикенд…”:

„Всяка седмица от дванадесетата до петнадесетата ми година аз бях принудена да оставам насаме с мъж на 40, който непрекъснато се опитваше да ме докосва. В ситуацията нямаше никаква неяснота и нищо романтично, само чист натиск. Бях като вцепенена”.

Актрисата твърди, че била толкова травмирана от преживяното, че не желаела никога повече да се снима във филм. Следващата ѝ роля е пет години по-късно във „Водни лилии”.

От Съюза на френските филмови режисьори съобщиха, че след изнесената информация са взели решение да изключат Кристоф Ружиа от редиците си.

„Искаме да изразим пълната си подкрепа, възхищението и признанието си за актрисата Адел Анел, която имаше смелостта да се изкаже след толкова години мълчание“, се казва в изявление на Съюза.

54-годишният Ружиа е бивш съпредседател на организацията.

В интервюто пред „Mediapart“, излъчено на живо, Анел казва, че е „шокирана, че Ружиа отрича. Трябва да знаете, често отричането е допълнително насилие. И съм още по-шокирана от факта, че той твърди, че е моят „откривател”, докато всъщност едва не стана моят унищожител“.

Актрисата заявява, че не е отишла в полицията по-рано заради „презрението, с което съдебната система се отнася към жените. От 10 изнасилвания само 1 завършва с присъда”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg