Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Конкурс за нова инсталация на мястото на мавзолея

През 2022 г. ще бъдат обособени нови терени за изкуство в периферни или слабо разработени райони

В момента на мястото на Мавзолея се издига „Един човек“ на Венелин Шурелов. Снимка: Площад Славейков - Конкурс за нова инсталация на мястото на мавзолея

В момента на мястото на Мавзолея се издига „Един човек“ на Венелин Шурелов. Снимка: Площад Славейков

Столична община стартира в края на юли конкурс за нов проект, който да се разположи на мястото на бившия Мавзолей. В момента там е инсталацията „Един човек“ на Венелин Шурелов, първото произведение, което спечели конкурса по програма „Навън“ за временни художествени произведения в градска среда.

Проектните предложения може да се изпращат от 30 юли до 30 септември. Решението зависи от независимо от общината жури, което ще присъди 100 хил. лева на печелившия проект. Пълната информация и изискванията за кандидатстване може да се видят тук.

Програмата „Навън“ бе стартирана през 2018 г., но инсталацията на първото спечелило произведение се забави с 18 месеца. Това е втората творба, която използва площадката на взривения мавзолей – първа бе „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов.

Тази година програмата е разширена с ново направление – „Открито“, насочено към създаването на нови творби в периферни, нетипични или слабо разработени като терен за изкуство места в града. Конкретните райони, определени за пространства за художествени проекти през 2022 г., ще бъдат обявени заедно с отворената покана за новото направление на програмата. Предвижда се при всяко издание експертно жури да избира два художествени проекта, които да бъдат реализирани в градската среда и да получат максимално индивидуално финансиране от 17 хил. лв., съобщават от общината.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90