Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ново проучване: 1 кучешка година ≠ 7 човешки

До първата си година лабрадорите растат по-бързо от човека, но след това започват да остаряват по-бавно

Непалски полицай украсява четирикракия си колега от породата лабрадор в чест на празника Дивали. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ново проучване: 1 кучешка година ≠ 7 човешки

Непалски полицай украсява четирикракия си колега от породата лабрадор в чест на празника Дивали. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кучетата не остаряват седем пъти по-бързо от човека, се твърди в ново проучване. Малките кучета са далеч по-зрели, отколкото се смяташе досега. Според новите данни, едно едногодишно пале всъщност е 30 човешки година, пише „Гардиън“, цитирайки публикация в сп. „Cell Systems“.

Проучването е дело на учени от медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего. Изследвана е епигенетиката в ДНК-веригата на няколко кучета, като се наблюдават промените, които не изменят генетичната структура, но активират или спират влиянието на различни гени. Специалистите се фокусират върху начина, по който определени молекули, познати като метилови групи, се струпват на дадено място в човешкия геном с течение на времето. Същия процес те наблюдават в кучешкия геном.

Резултатите, обобщени от генетичната база данни на около стотина лабрадори, наблюдавани от кученца до възрастни индивиди, показват, че една кучешка година не се равнява на седем човешки. Метиловите групи в първата година на палето се трупат далеч по-бързо, отколкото в човешкия геном – тоест кучетата съзряват доста по-бързо от хората. С течение на времето обаче процесът по остаряване при четирикраките намаля темпото си спрямо хората.

Според проучването, едногодишно кутре е на около 30 човешки години, а когато навърши 4, в човешко измерение годините му се равняват на 54. Възрастта им е подобна, когато кучето е на 14, а човекът е на около 70.

Но с това работата на учените по теорията не приключва, предстои да се докаже дали откритието им е приложимо и за други породи кучета. Но първите му етапи са приветствани с благодарност от експертите по ветеринарна медицина. Проф. Луси Ашър, специалист по пубертет при кучетата в Университет „Нюкасъл“, Великобритания, коментира, че това е най-точният начин да се изчисли кучешката възраст, но сравняването на годините се пропуква, когато в уравнението се намесят поведение, хормони и физически белези на растежа.

„Докато 30-годишен човек може и да има клетки, аналогични на тези на едногодишно куче, много кучета все още не са достигнали зрелост и все още имат хормони и поведение, асоциирани с пубертета“, коментира тя.

Едногодишното куче по-скоро има поведението на тийнейджър, посочва проф Ашър.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90