Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ново проучване: Само 3% от планетата е незасегната от човешка дейност

Малкото девствени кътчета се намират в Амазония, Конго, Сибир, Канада и Сахара

В горите на Амазония се намират някои от последните територии, незасегнати от човека. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ново проучване: Само 3% от планетата е незасегната от човешка дейност

В горите на Амазония се намират някои от последните територии, незасегнати от човека. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едва 3% от повърхността на планетата е екологично непокътната и в нея продължават да се развиват типичните флора и фауна, сочи ново проучване на „Key Biodiversity Areas Secretariat“ на екип от учени от Кеймбридж, Великобритания. Кътчетата девствена площ, незасегнати от човечеството, се намират предимно в Амазония, в тропическите гори на Конго, в източен Сибир, в северна Канада и в Сахара, съобщава „Гардиън“.

В Австралия вече не са останали непокътнати територии, показва изследването – чужди за континента видове като котки, лисици, зайци, кози и камили са надделели над местната популация на животни.

Според данните от предишни изследвания, екологично непокътната територия е между 20 и 40%, но те са базирани на данни от сателитни снимки. Експертите от „Key Biodiversity Areas Secretariat“ твърдят, че това не е изчерпателен анализ, тъй като често на сателитни изображения горите, саваната и тундрата изглеждат незасегнати от човешката дейност, но всъщност, ако се проведе наблюдение на място, ще се разкрие, че липсват основополагащи растителни и животински видове. За пример те дават слоновете, които разпръсват семена и отъпкват нови пътеки в горите, и вълците, които контролират популациите на елени и лосове. Специалистите, провели проучването, твърдят, че ниският процент на непокътнати територии може да се покачи до 20%, ако в скоро бъдеще се предприемат мерки: ако ключови за териториите животински видове като споменатите вълци и слонове бъдат върнати в естествения им хабитат.

Методологията на изследването включва данните от карта, показваща човешката намеса в природата, и карти с районите, в които животни, характерни за териториите, са изчезнали или са със сериозно намалена популация, която не може да поддържа здрава екосистема.

Анализът на учените от Кеймбридж среща и критика – според някои разборът и изводите от това проучване няма как да бъдат точни, защото няма доказателства за местообитанието на много от видовете животни, населявали планетата преди векове. Отделно от това изследователите не са взели под внимание климатичните промени, които в последните години променят границите, които видовете населяват.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС